Intelligent ”tänkande” hos bin överraskar

Publicerad

Nu finns bevis för att andra djur än människan kan bedöma utkomsten av olika val. Bin kan välja bort en handling som leder till osäker utkomst, enligt ny studie.

Om du ska köpa en penna – går du in i mataffären där du inte vet om de har pennor, eller väljer du bokhandeln lite längre bort?

När vi människor gör olika val, så ser vi till att undvika de alternativ där vi känner att vi inte har tillräckligt med information.

Vi undviker vissa alternativ när osäkerheten blir för stor och på så vis gör vi ofta ett smartare och bättre val. Men huruvida djur har förmågan till liknande osäkerhetsbedömning är omdebbaterat bland forskare.

Smarta bin sugna på socker

Nu har biologer från Australien lagt fram bevis för att till och djur med pyttesmå hjärnor som bin, har förmåga att välja bort alternativ där osäkerheten blir för stor. Forskarna lät bin välja mellan att flyga till två lådor som antingen innehåll sockerlösning, eller gift. Beroende på om bina var osäkra på vilken låda som innehåll vad, så valde de helt enkelt bort att flyga till någon av lådorna.

Benjamin Kenward, docent i psykologi vid Uppsala universitet tycker att resultaten är mycket intressanta:

– Det visar hur mycket ett djur med ett så enkelt nervsystem kan klara av, säger han.

Eldar på forskardebatt

Enligt Benjamin Kenward, som själv forskat på både djurs och människors psykologi, är det verkligt intressanta med den nya studien inte att bin är smartare än vad vi tidigare trott, utan att resultaten får konsekvenser för hur vi ser på våra närmaste släktingars reflekterande förmåga.

Det finns idag två forskarläger, där en del forskare tror att människoapor har en förmåga till reflektion, att de kan göra olika val tack vare att de reflekterar över osäkerheten.

– Om de verkligen är medvetna om detta vore det mycket intressant, då kommer man nära en jag-känsla och ett medvetande, säger Benjamin Kenward.

Andra forskare menar att människoaporna inte alls reflekterar, utan lär sig precis som en dator kan lära sig att välja, genom ett slags mekaniskt estimat på säkerhet. Då handlar det inte om reflektion utan om enklare associationsmekanismer.

Smart bi gör apan dum

– Min tolkning är att eftersom denna studie visar den här förmåga att avstå från svåra val finns hos insekter, så är det ännu troligare att apor också gör liknande val med enklare mekanismer, säger Benjamin Kenward.

Enligt Benjamin Kenward innebär inte den nya studien att debatten är överspelad, men han tycker att de forskare som föreslår att människoapor inte har en reflekterande förmåga som människan får starkt stöd.

Forskarna bakom den aktuella studien skriver att det krävs neurobiologiska studier för att se om bin har förmågan att bedöma själva osäkerheten, det vill säga tar sig en liten funderare inför varje beslut, eller om det bara handlar om en enklare förmåga att associera och klassificera.

Men insekter som bin, har knappt någon hjärna alls, så att de skulle ha förmågan till verklig reflektion är mycket liten enligt Benjamin Kenward.

Studien publiceras i tidskriften Pnas.

Så gjorde forskarna

Visa

Forskarna tränade fritt flygande honungsbin att flyga till en apparat med två kammare.

I den ena kammaren fanns en belöning i form av sockerlösning, i den andra en bestraffning i form av kinin som har en mycket bitter smak.

Forskarna varierade experimenten flera gånger och utökade svårighetsgraden, men för binas del handlade det hela tiden om samma sak: att hitta sockerlösningen, och undvika kininet.

Alla bin var märkta med en speciell färg eller färgkombination för att göra det möjligt att följa dem individuellt under experimenten.

De flesta av bina lärde sig snabbt att göra rätt val när uppgiften var enkel, det vill säga när de kunde lista ut i vilken kammare sockerlösningen fanns med hjälp av vissa ledtrådar.

Merparten av bina avstod däremot från att chansa och gav upp möjligheten till en belöning, om det fanns en stor risk att de skulle hamna i kammaren med kininet.

De ville uppenbarligen ha mer information innan de fattade beslut.

Källa: TT/Pnas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer