Skägget på plats igen – utan superlim. Foto: TT

Bivax räddade Tutankhamons skägg

Uppdaterad
Publicerad

Nu sitter skägget åter på plats på Tutankhamons begravningsmask som återförts till Egyptiska museet i Kairo.

Trots att Tutankhamon dog för omkring 3200 år sedan är hans ansikte känt över hela världen – orsaken är den begravningsmask som täckte den unge faraonens ansikte när hans mumie hittades i en grav i Konungarnas dal i södra Egypten 1922, och som blivit en ikonisk symbol för Egypten.

Försökte rädda skägget med superlim

Därför blev uppståndelsen stor när skägget lossnade på detta arkeologiska dragplåster. Olyckan inträffade då museipersonal skulle flytta på den två kilo tunga guldmasken och plötsligt tappade greppet om den i augusti förra året.

I ett desperat försök att rädda den arkeologiska superkändisen, satte personalen tillbaka skägget med superlim, vilket fått hårt kritik, och ledde till att den annars så ståtliga masken vanpryddes av en missklädsam synlig limrand.

Bivax bästa alternativet

Lyckligtvis verkar denna historia nu fått ett lyckligt slut, i och med en gemensam räddningsaktion där ett tysk-egyptiskt team lyckades hitta ett sätt att få bort superlimmet och sätta tillbaka skägget, skriver The New York Times.

För att klara detta konststycke använde man sig av bivax och traditionella träverktyg, vilket ska ha fungerat över all förväntan.

Egyptens egen antikvitetsminister Mamdouh el-Damaty menar att dessa naturliga material visade sig vara det klart bästa alternativet för att rädda ansiktet på Tutankhamon.

Som nu åter är på plats i sin museimonter i Kairo efter den åtta veckor långa restaureringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer