Foto: TT

Blåvalscomeback i Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Blåvalen, världens största djur genom alla tider, har länge varit akut hotad. Men nu rapporterar forskare att populationen utanför Nordamerikas västkust har återhämtat sig fullständigt.

Av studien, som publiceras i tidskriften Marine Mammal Science, framgår att antalet individer i havsområdet är cirka 2.200, vilket enligt de matematiska modellerna motsvarar 97 procent av den ursprungliga stammen. Arten har med andra ord gjort en remarkabel comeback i en stor del av Stilla havet.

Forskarna, som har letts av ekologen Cole Monnahan vid University of Washington i Seattle, säger att detta är, så vitt känt, den första populationen av blåvalar i något av världshaven som repat sig efter den fruktansvärda slakten under de första decennierna av 1900-talet.

Nära utplåning

Arten minskade då från 400.000 djur till färre än 10.000 och många trodde att den var förlorad för all framtid.

Fortfarande är det osäkert hur det kommer att gå i vattnen runt Antarktis där valfångarna dödade 346.000 blåvalar fram till 1966 då arten fridlystes. I dag finns bara uppemot 3.000 djur i hela det väldiga området.

Men utvecklingen utanför den nordamerikanska kusten ger hopp inför framtiden. Fram till fridlysningen dödades 3.400 blåvalar i området – långt färre än i Antarktis men den ursprungliga stammen var långt mindre än den antarktiska – vilket gjorde arten sällsynt längs kusten.

Fullständig återhämtning

Från och med 1980-talet blev dock observationerna allt vanligare och redan någon gång under 1990-talet kan stammen ha tillfrisknat fullständigt.

Hur som helst, visar trenden att blåvalen är en tuff art som kan komma tillbaka från låga nivåer bara den får chansen.

Även sillval, sejval och vikval har ökat i antal de senaste decennierna sedan moratoriet mot valfångst infördes 1986. Knölvalen är nu åter vanlig i de flesta hav, medan sydkaparen är på stark uppgång.

Fakta: Blåvalen

Visa
  • Blåvalen (Balaenoptera musculus) är det största djur som någonsin existerat på jorden. Den kan bli 30 meter lång och väga uppemot 190 ton.
  • Dieten består huvudsakligen av små kräftdjur, krill, som finns i enorma mängder i de kalla haven.
  • Ursprungligen var arten ganska talrik och fanns i alla hav på jorden. I början av 1900-talet började dock en hänsynslös jakt på djuren och antalet minskade starkt från cirka 400.000 till under 10 000. I dag uppskattas världspopulationen till cirka 11.000 djur.

Källa: IWC, NOAA (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer