Bröstcancerpatienter som strålats riskerar hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Strålbehandling ökar risken för hjärtinfarkt hos kvinnor som drabbats av bröstcancer, visar ny forskning.

En ny studie som publicerats i New England Journal of Medicine visar att det finns en tydlig koppling mellan strålbehandling och hjärtsjukdom. Forskare vid Karolinska Institutet har, tillsammans med danska och brittiska forskare, gått igenom patientjournaler för nära 2200 kvinnor som alla har strålbehandlats mot bröstcancer någon gång mellan 1958 och 2001.

Genom att hämta in information om kvinnornas hälsa och genom att studera vilka stråldoser som kvinnornas hjärtan har utsatts för, har forskarna kunnat visa att även låga stråldoser ökar risken för hjärtinfarkt. Risken ökar redan inom fem år efter strålbehandlingen och fortfarande efter 20 år var risken högre än i normalbefolkningen.

– Vi har sett att en hjärtfrisk kvinna som har strålbehandlats för bröstcancer har ungefär dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt som en hjärtfrisk kvinna som inte har strålats. Om den strålbehandlade kvinnan dessutom tidigare har haft problem från hjärtat så är risken tre gånger så stor, säger Per Hall professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Varför ökar strålbehandling risken för hjärtsjukdom?

– Därför att det blir en skada på insidan av kärlen och ärrvävnaden gör att blodet inte kommer fram.

Risken att utveckla hjärtsjukdom var beroende av ålder vid strålbehandlingen och om kvinnan hade någon annan riskfaktor för hjärtinfarkt. Diabetes, kronisk obstruktiv lungsjukdom, högt BMI och rökning ökar risken.

Under 2011 drabbades drygt 8300 kvinnor av bröstcancer. Det är nästan en kvinna i timmen. 60 -70 procent av kvinnorna får strålbehandling och överlevnaden är god. Frågan är nu om inte de nya fynden kommer att skrämma många av de kvinnor som behöver strålbehandling.

– Det finns en risk och jag hoppas verkligen inte att kvinnor som har drabbats av bröstcancer säger att de inte vill ha strålbehandling för det är absolut en effektiv metod. Men jag hoppas att läkarna tar ställning till våra resultat när de planerar vad patienterna ska ha för behandling, säger Per Hall och tillägger att han tycker att läkarna nu bör bli mer restriktiva med strålbehandling i en del fall:

– Ja det tycker jag, framförallt när det är väldigt tidiga och små cancrar som kanske inte behöver all den där extra behandlingen efter kirurgin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.