De mörka fläckarna som ser ut lite som kullerstenar är mänskliga leverceller. Foto: SVT

Mikroskop – i mobilen

Publicerad

Aidsvirus, fågelinfluensa, och grafen. Upptäckter som dessa hade varit omöjliga utan dyra mikroskop. Men nu har en grupp forskare vid Uppsala universitet kommit på ett billigt sätt att studera kroppens celler, med hjälp av ett 30 år gammalt mikroskop, en 3D-skrivare och – inte minst – en mobiltelefon.

Många av dagens mikroskop, som är oumbärliga på universitet runt om i världen, kostar mycket pengar. Det beror på att man vill kunna filma cellerna över tid, och då måste de ligga i en så kallad inkubationskammare för att hålla rätt temperatur.

Sådana mikroskop kan kosta uppemot en miljon kronor.

Anledningen till att man vill filma celler är för att det tar tid för dem att röra sig och att dela på sig, och det är den processen man vill kunna följa över tid, när man exempelvis tillsätter olika typer av läkemedel.

Idén kläcktes – över en kopp kaffe

Men när cellbiologen Johan Kreuger satt och drack kaffe med sin kollega Rodrigo Hernandez Vera, och barndomsvännen och 3D-skrivarentusiasten Emil Schwan, kläcktes en idé.

Borde man inte kunde skriva ut delar till ett äldre mikroskop med hjälp av en 3D-skrivare?

– När vi hörde från Emil om hur snabbt man kunde få fram en prototyp, och hur tillgänglig och bra tekniken hade blivit, tänkte vi att det vore fasen om man inte kunde tillverka något som skulle kunna göra det enklare och mycket billigare för forskare med små medel i utvecklingsländer att filma celler vid rätt temperaturförhållanden, säger Johan Kreuger vid Uppsala universitet.

Från hundratusentals kronor – till tre tusenlappar

Johan och hans kollegor tog ett äldre mikroskop från 80-talet med fullt fungerande optik, skrev ut några viktiga beståndsdelar med en 3D-skrivare och använde en mobiltelefon som dator och filmkamera.

När alla dessa delar sätts ihop får man ett ganska avancerat mikroskop – för bara några tusenlappar.

– Mikroskop som kan filma celler har ofta varit ganska dyra att ta fram eftersom de måste ha en klimatkammare som kan se till att cellerna får ligga i en bra tillväxtmiljö på 37 grader. Då tänkte vi att vi kunde ta fram ett system med hjälp av 3D-utskrivna delar som gör att man för två-tretusen kronor kan filma celler, säger Johan Kreuger.

”Vi är inte riktigt vana vid så här mycket upp märksamhet”

Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, och är öppen för alla som vill gå in och ta del av ritningarna för hemmabygget.

Många forskare har hört av sig till Johan Kruger och hans kollegor och bett om att få ritningarna. Närmast planerar de att ställa ut en prototyp på vetenskapsfestivalen SciFest i Uppsala, och det ser även ut att finnas ett intresse från skolvärlden.

– Vi är inte riktigt vana vid så här mycket uppmärksamhet. Det har varit överraskande och oerhört roligt!

I Vetenskapens värld på måndag 20.00 i SVT2 går det att se hur mikroskopet ser ut och fungerar.

Referens: Rodrigo Hernández Vera et al. A Modular and Affordable Time-Lapse Imaging and Incubation System Based on 3D-Printed Parts, a Smartphone, and Off-The-Shelf Electronics. PLOS ONE, 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.