Chalmersforskare sparkas efter nedlåtande twittrande

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad nedlåtande twitterkommentarer om en annan forskare får nu professor Tor Aulin lämna sin tjänst på Chalmers. Chalmers anger ”oacceptabelt och kränkande beteende mot medarbetare och chefer” som främsta orsaken.

I mars i år skrevs nedlåtande uttalanden om författaren och Lundforskaren Ann Heberlein från Chalmersprofessorn Tor Aulins twitterkonto. Bland annat kritiserades kvaliteten på hennes akademiska arbete och det skrevs nedlåtande kommentarer som

”Intressant med allt känslomässigt flum om @annheberlein. Kommer från de ”troende”. Passar bra till hennes verksamhet. 100% skitprat.”

och

”Är det så att du lever på att vara Sveriges största knäppskalle? Vad gör du på LU?”

Nu sägs Aulin upp, uppger tidningen Feministiskt Perspektiv.

Chalmers presschef Christian Borg bekräftar att Aulin inte får arbeta kvar från och med årskiftet, och att han fram tills dess endast arbetar hemifrån, men han anger flera orsaker till avskedningen.

– Det är en rad personliga skäl som gjort att vi har nått det här beslutet. Bland annat har Aulin visat upp ett oacceptabelt och kränkande beteende mot medarbetare och chefer.

Avskedas han för twitterkommentarerna?

– Det är hans agerande i samband med twitterkommentarerna i mars och det efterspel som följde som drog igång den process som ledde till det här beslutet. Det fanns liknande problem innan twitter fanns, men twittrandet förstärkte problemen.

Tor Aulin själv hävdade till en början att han twitterkonto hade blivit kapat, men efter en utredning som Chalmers själva gjorde konstaterades att ingen annan kunde ha skrivit twittringarna.

– Vi har kommit fram till att han ljög och att det var han som skrev twittringarna, säger Christian Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer