Arkivbild, läkare tar blodtryck Foto: SVT

Corona: Riskgrupperna kan komma att ändras

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal grupper har pekats ut som “riskgrupper” för det nya coronaviruset. Men vilka tillhör egentligen en riskgrupp, och vad innebär det?

– Det är inte en fråga om att lättare bli infekterad, säger Annika Linde, tidigare statsepidemiolog.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att man ännu inte vet tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset.  

Men de hänvisar till studier som visar på några faktorer som verkar göra att en del drabbas hårdare av sjukdomen: 

  • Hög ålder 
  • Högt blodtryck 
  • Hjärt- kärlsjukdom 
  • Lungsjukdom 
  • Diabetes

Åldern kan bli viktigaste faktorn

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att han är förvånad över att vissa sjukdomar klassas som riskgrupper. Han tror att vi efter pandemin kommer ha en annan uppfattning om riskgrupperna. 

– Jag tror att åldern kommer visa sig vara den största riskfaktorn, och ålder i samband med andra sjukdomar, säger Anders Tegnell. 

Det låter rimligt att lungsjukdomar ger en ökad risk eftersom viruset sätter sig på lungorna, men om vi tar högt blodtryck eller diabetes till exempel, varför är det riskfaktorer? 

– Jag har också svårt att förstå det, framförallt är det en kinesisk studie som pekar på det. En teori är att diabetiker där inte har samma bra behandling som här i väst och vi vet att diabetiker som inte har en välinställd sjukdom är infektionskänsliga. Jag tror att vi kommer landa i att de som har välbehandlade underliggande sjukdomar nog inte kommer ha jättestora risker, säger Anders Tegnell. 

Statistik ger underlag för myndigheterna 

För att komma fram till vilka riskgrupper som finns för en sjukdom tittar man på statistik om vilka som blir sjuka, och vilka av dem som hamnar på sjukhus och får en svår sjukdom, förklarar Annika Linde.  

Men hon poängterar att personer i riskgrupper inte är mer mottagliga för att smittas av själva viruset.  

– Däremot riskerar de att få en svårare sjukdom än andra om de infekteras, säger Annika Linde. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.