D-vitaminbrist kan ge diabetes

Publicerad

Att ha för låga nivåer av vitamin D i kroppen kan öka risken att utveckla diabetes typ 2, så kallad vuxendiabetes. Forskare har studerat överviktiga barn och sett tydliga samband mellan D-vitaminnivåer och risken för diabetes.

Att den som är överviktig också ofta lider brist på D-vitamin har forskare sett i många studier, och den här studien bland överviktiga barn styrker ytterligare det påståendet.

D-vitaminbrist har också kunnat kopplas till hjärt-kärlsjukdomar, men varför överviktiga människor har låga nivåer av just vitamin D vet man inte riktigt.

I studien som nu publiceras i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, har forskarna mätt D-vitaminnivåer, blodsocker- och insulinnivåer samt BMI (body mass index) och blodtryck hos drygt 400 överviktiga barn och 90 normalviktiga. Barnens matvanor kartlades också noggrant.

Matvanor kartlades
-Dåliga matvanor, som att hoppa över frukost och dricka mycket läsk och juice, kan vi koppla ihop med lägre nivåer av D-vitamin som vi sett i de överviktiga barnen, säger Micah Olson, vid University of Texas och huvudförfattare till studien.
-Även om vår studie inte kan slå fast orsak och verkan så tyder den på att låga halger av D-vitamin tycks spela en roll när typ 2 diabetes utvecklas.

D-vitamin får vi framförallt från solljuset. Därför lider vi på norra delen av jordklotet ofta av brist på just detta vitamin. D-vitamin kan man även få genom att äta mejeriprodukter, fisk och rapsolja bland annat.

Många sjukdomar som är mest vanligt förekommande på norra halvklotet, kopplas samman med brist på D-vitamin, bland annat Parkinsons sjukdom, depressioner, MS och vissa former av cancer.

Bodil Appelquist
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer