Då åker vi till Mars

Uppdaterad
Publicerad

En fråga som man ställer sig efter att ha kommit hem från resan till Moskva är naturligtvis ”vad är vitsen? Hur troligt är det att någon kommer att skicka folk till Mars i modern tid?”

USA har ju precis skrotat planerna på att återvända till månen, och några andra kandidater är svåra att se i dagsläget.

En del av svaret kom i ett tal som president Barack Obama höll till de anställda vid NASAs Kennedy Space Flight Center i helgen. USA räknar med att skicka astronauter till Mars i mitten av 2030-talet. Obama sa att han ska öka på NASAs budget med sex miljarder dollar dekommande sex åren för att utveckla en farkost som kan ta människor ut ivärldsrymden bortom månen.

Mars 500

Det första målet är blir en bemannad expedition till en asteroid i mittenav 2020-talet – men redan tio år senare räknar han med att NASA ska kunnaskicka människor för att cirkla i omloppsbana runt Mars. Efter det väntasde första amerikanska astronauterna landa på planeten, men presidentennämnde inget årtal.

Mars istället för månen

Obama har fått skarp kritik för sitt beslut att lägga ned det så kallade Constellation-programmet, en slags modern variant av Apollo-projektet, som skulle ha tagit astronauter till månen i mitten av 2020-talet.

Möjligen kan det senaste utspelet ses som ett sätt att gjuta olja på vågorna, inte minst som han lovade att fortsätta utvecklingen av Orion-kapseln, farkosten som skulle ha forslat Constellation-astronauterna till månen.

Nu talar han om en enklare kapsel, som i första hand ska skicka folk fram och tillbaka till den internationella rymdstationen, ISS, men som senare kan utvecklas till att klara av resor längre ut i världsrymden. Han utlovade också att arbetet på en ny tung bärraket för den här typen av uppdrag ska påbörjas senast 2015.

Fortsätt följa Mars 500

Vår resa till Mars 500-experimentet i Moskva är över för den här gången, men bevakningen av projektet fortsätter. Dels kommer vi att sända ett längre reportage i Vetenskapens Värld i höst, när deltagarna har börjat sin simulerade resa, dels fortsätter vi att följa dem här på Mars 500-sajten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet