Dag 2

Uppdaterad
Publicerad

Iväg till Institutet för Biologiska Problem, som ligger bakom mycket av uttagning och träningsupplägg för de ryska kosmonauterna. Här i något som ser ut som en gammal fabrikslokal står fyra stora ståltermosar och ett tennistält i halvskala, Mars 500.

Här inne ska sex unga killar tillbringa 520 dagarna av sina liv medan forskarna står utanför och tittar vad som händer. Allt för att förbereda en framtida resa till Mars.

Vi pratar med några av forskarna som ligger bakom experimenten, och det som överraskar med intervjuerna är att dom faktiskt inte har en aning om vad som kommer att ske. Hur dåligt kommer deltagarna att må, rent psykiskt? Hur osams kommer de att bli?

Mars 500

Skvallret i huset berättar att deltagarna i den förberedande 105 dagar långa isolationsstudien, som avslutades i fjol, åtminstone var eniga om en sak; aldrig i havet att dom skulle kunna tänka sig att leva instängda fem gånger så länge.

I morgon ska vi prata med två av de europeiska kandidaterna om vad som fick dem att hoppa på projektet.

Benny Eriksson i Moskva

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet