Dålig kost påverkar även före graviditeten

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara under själva graviditeten som blivande mammor borde se över vad de stoppar i sig. Även före befruktningen kan dålig kost resultera i minskad födelsevikt och ökad risk att utveckla typ 2-diabetes och fetma hos barnet.

Under studien matades möss med en ”låg-protein-diet” i tio veckor innan befruktningen (men de hade en normal kost under graviditeten) och resultatet visade bland annat att mössen födde ungar som hade lägre födelsevikt och ökad insulinkänslighet. De här effekterna kombinerade kan leda till problem senare i livet.

– Låg födelsevikt är associerat med ökad insulinkänsligheten hos unga vuxna, och leder senare till insulinresistens och typ 2-diabetes med ökad ålder. Det finns också belägg för att manlig avkomma är mer benägen att utveckla fetma, säger forskaren Anete Dudele, på universitetet i Århus.

Människor och möss reagerar på samma sätt på dålig kost under graviditeten, och deras avkomma visar låg födelsevikt och ökad risk för fetma, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

– Om människor reagerar på samma sätt som möss även när det gäller kostvanor före graviditeten så bör kvinnor inte bara överväga vad de äter under graviditeten utan även före – om de vill minska risken för livsstilssjukdomar hos sina framtida barn, säger Dudele.

Hjärt-kärlsjukdom är ofta förknippad med fetma och diabetes typ 2 och forskarlaget kommer nu fortsätta med att titta på om barn till mödrar som ätit dålig kost före befruktningen är mer mottagliga även för dessa typer av problem.

Anders Nord

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.