Dålig naturhänsyn i svenska skogar

Uppdaterad
Publicerad

Finland, Sverige och Norge sparar minst antal träd vid skogsavverkningar, visar en jämförelse mellan elva länder i fyra världsdelar. Bäst på den typen av naturhänsyn är Australien, USA och Kanada.

Sverige, Finland och Norge lämnar i snitt mindre än fem procent, i Baltikum ligger siffran något högre. I Nordamerika tas betydligt större naturhänsyn, mellan 10 och 50 procent beroende på markägare och stat respektive provins, och i Tasmanien i Australien spars runt 30 procent.

Resultaten bygger på en ännu opublicerad global studie som letts av professor Lena Gustafsson i naturvårdsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Industriskogsbruk

En orsak till de stora skillnaderna i hur mycket träd som sparas kan enligt Gustafsson vara att man i de nordiska länderna länge drivit ett mycket effektivt industriskogsbruk.

– Vi har en skogsindustri som är anpassad till väldigt höga uttag. Man har inte råd att lämna 20?30 procent, då kanske industrin saboteras helt, säger Lena Gustafsson.

I exempelvis Nordamerika finns enorma arealer naturskogar med gamla avverkningsmogna träd. Det innebär att man kan ta ut väldigt mycket skogsråvara samtidigt som mer skog kan skyddas från avverkning.

– Forskningen visar att naturhänsyn som innebär att man lämnar träd är en bra metod för att bevara biologisk mångfald. Det är bara det att de svenska nivåerna är så låga, säger Lena Gustafsson.

Sämre miljöhänsyn

Statliga Sveaskog, Sveriges enskilt största skogsägare, vill inte kommentera studien innan den är publicerad.

– Men vårt mål är att lämna nio procent naturhänsyn på hyggen och vi brukar ligga kring tio procent. Det ingår i vårt totala miljöåtagande att avsätta 20 procent av vår produktiva skog till naturvård, säger informationschef Linda Andersson.

I våras slog Skogsstyrelsen fast att en tredjedel av skogsavverkningarna inte når upp till den lagfästa miljöhänsynen vid skogsavverkningar. Därför skärper myndigheten nu kraven för att godkänna avverkningsanmälningar.

P O Lindström/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.