Malmö är en av de städer som delvis kan komma att hamna under vatten i framtiden om ingenting görs, menar forskarna. Foto: SVT Vetenskap

Dålig planering för framtida översvämningar

Publicerad

Havsnivån kan komma att höjas betydligt i framtiden. Men Sveriges kustkommuner bygger gärna nära vattnet, och har för dålig beredskap för höjda vattennivåer, visar en ny forskningsrapport.

Den globala uppvärmningen kan på längre sikt komma att få stora effekter på havsnivån. På bara hundra år kan havsytan komma att höjas markant, men ingen vet exakt hur mycket. Ändå har svenska kustkommuner väldigt kortsiktiga strategier på hur man bör bygga på sina strandnära tomter.

Detta är något som framkommer i en ny kartläggning av 33 kustkommuner i södra Sverige som gjorts av bland annat forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm som en del i ett större forskningssamarbete. Bland annat har handläggare och ansvariga för havsplanering på kommunerna intervjuats.

– Den största bristen som vi finner är att en tredjedel av kommunerna saknar någon strategi för att hantera det här problemet överhuvudtaget, säger Jacob von Oelreich, forskare på KTH, och en av författarna bakom rapporten.

Långsiktig planering saknas

Vissa kommuner är bättre än andra, men nästan ingen av kommunerna har en planering som sträcker sig förbi år 2100. Och av de kommuner som uppskattar kommande havsnivåer saknar sex av tio tydliga källor till sina uppskattningar.

– Problemet är akut i det avseendet att man redan nu måste börja planera för framtida problem. Moderna byggnader har en lång livstid och dessutom så bygger vi mer och mer längs våra kuster, säger han.

Vissa klimatmodeller förutspår havsnivåhöjningar på upp till två meter fram till 2100, men även om det inte blir så illa så kan många kommuner få problem ändå, menar Jacob von Oelreich. Därför tycker han att det viktigaste nu är att göra kommunerna medvetna om problemet så att man så fort som möjligt kan börja planera inför framtiden.

– Men alla kommuner klarar inte detta själva, och vad vår utredning kommer fram till är att det behövs en rikstäckande statlig strategi för att ge kommunerna något att förhålla sig till, och kanske också få extra resurser om det krävs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.