Sömnslarv kan sätta sig runt magen

Uppdaterad
Publicerad

En ny svensk studie visar på samband mellan dålig sömn och bukfetma.

Studien har gjorts på 6.500 kvinnor i Uppsala och resultaten, som publiceras i Sleep Medicine, visar att kortsovare är betydligt tjockare än de som sover sju-åtta timmar per natt.

-Våra resultat ger ytterligare stöd för att otillräcklig sömn kan bidra till den medicinskt skadliga bukfetman. Men mer forskning behövs innan vi säkert vet om det rör sig om ett orsakssamband, säger Jenny Theorell-Haglöw vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik till Upsala Nya Tidning.

De som bara sover högst fem timmar per natt hade bukomfång som ofta passerade gränsen för när risken för hjärt-kärlsjukdomar skjuter i höjden. Den gruppen hade ett genomsnittligt bukomfång på 89,2 centimeter, vilket var sex centimeter mer än dem som sov mellan sju och åtta timmar per natt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.