Över hela världen är kvinnor i genomsnitt kortare än män. Foto: ur filmen ”Därför är kvinnor kortare än män”

”Därför är kvinnor kortare än män”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor är nästan alltid kortare än män. Nu hävdar forskare att det beror på att flickor får mindre mat och sämre förutsättningar att växa.

Runt om i världen är kvinnor i genomsnitt kortare än män. Rent biologiskt tyder mycket på att det borde vara tvärtom, alltså att kvinnor borde vara större än män. Honor som ger di kan ha nytta av stora fettreserver, och planetens allra största varelse är inte bara en blåval, utan en blåvalshona. Om kvinnor generellt var större skulle också riskerna i samband med förlossningar minska. I många utvecklingsländer är komplikationer i samband med barnafödande den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Och de som drabbas hårdast är småväxta kvinnor med små bäcken, vilket i sin tur är vanligare där det råder näringsbrist.

Pojkar får mer mat

Nya teorier antyder att maktobalans och diskriminering ligger bakom längdskillnaderna. Enligt flera forskare ger vi omedvetet pojkar mer mat än flickor, vilket gör att längdskillnaden mellan könen kan bestå över generationer.

– Jag skulle påstå att det inte finns något samhälle utan någon form av dominans. Det är otroligt att vi inte har upptäckt detta förut, säger antropologen Paola Tabet.

Vi är så vana vid att män är längre än kvinnor att de flesta av oss knappast reflekterar över varför det förhåller sig så. Men vid närmare eftertanke är längdskillnaden något av en gåta. Den vetenskapliga dokumentären ”Därför är kvinnor kortare än män” visas i Vetenskapens värld ikväll, och i den undersöks en rad olika förklaringsmodeller.

Förklaringar skiljer sig åt

Genom åren har längdskillnaderna mellan könen förklarats på många olika sätt. En medicinsk förklaring är att flickor kommer in i puberteten tidigare än pojkar, och att flickorna växer mindre medan puberteten pågår. Det ger pojkarna utrymme att växa mer både före och under puberteten.

– Skillnaderna i kronologi och magnitud i tillväxten förklarar den genomsnittliga längdskillnaden mellan män och kvinnor, säger läkaren Jean-Claude Carel.

Evolutionsbiologer har förklarat skillnaderna i längd med att långa män har fått fördelar i samband med fortplantning. Till exempel genom att de genom sin storlek och styrka har konkurrerat ut andra, kortare män när de tävlat om kvinnornas gunst. En annan förklaring skulle kunna vara att kvinnor helt enkelt föredrar längre män.

Flickor utsatta

Problemet med många förklaringar är att de inte riktigt ger tillfredsställande svar på den skillnad vi dagligen ser runt omkring oss. Men forskare har i allt större utsträckning börjat undersöka vilken roll matdiskriminering spelar för orättvisor och hälsorisker som framförallt drabbar flickor och kvinnor runt om i världen. Kvinnor löper dubbelt så stor risk som män att drabbas av undernäring.

Antropologen Françoise Heritier bedrev forskning i Burkina Faso i många år innan hon fick upp ögonen för matdiskriminering och vilka olika förutsättningarna det gav flickor och pojkar under spädbarnstiden.

– Mammorna matade inte alla barn omedelbart om de grät. Det var pojkbarnen som matades direkt, medan flickebarnen fick vänta, säger Françoise Heritier.

Enligt flera antropologer skulle det kunna vara årtusenden av särbehandling som ligger bakom storleksskillnaden mellan män och kvinnor. Det skulle också kunna innebära att det på sikt finns förutsättningar för kvinnor att växa ikapp, och kanske till och med bli längre än männen.

Se hela den tankeväckande filmen om längdskillnader mellan kvinnor och män i Vetenskapens Värld, 30/9 klockan 20.00 i SVT2.

Fotnot:

Samtidigt med denna artikel publicerade SVT Vetenskap artikeln:

”Forskarstrid om kvinnors längd”

där filmens slutsatser problematiseras av forskare som ställer sig kritiska till hypotesen att matdiskriminering skulle vara orsaken till längdskillnaderna. ”Trams – enligt svensk evolutionsbiolog” och ”Så dumt att det inte är sant” var några av slutsatserna när ledande svenska forskare kommenterade den franska forskningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.