Därför kan du inte sluta äta chips

Uppdaterad
Publicerad

Ny hjärnforskning visar att det finns likheter mellan hjärnans reaktion på potatischips och droger.

Chipsskålen står där, och efter den första tuggan är du fast. Nu har forskarvärlden tagit reda på varför det är så. Nya studier på råttor visar hur kraftfullt hjärnans belöningssystem går igång på just potatischips.

27 områden i hjärnan

– Den här forskningen visar att det är 27 områden i hjärnan kopplade till hjärnans belöningssystem som aktiveras när vi äter potatischips, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare på Uppsala universitet.

Det är tyska forskare som nu med så kallad magnetkamera (MR-kamera) studerat hur hjärnan reagerar när vi äter potatischips, och jämfört med hjärnans reaktion på annan föda. Bland annat såg man att annan mat med samma sammansättning av fett och kolhydrater inte alls hade samma effekt.

– Nej, chips är väldigt bra på att skapa de här effekterna i hjärnan, att sätta igång belöningssystemet, och det gör att vi vill ha mer och mer av chipsen, säger Helgi Schiöth.

Likhet med droger

Och forskarna menar också att man kan se en likhet med droger i form av hur det här kan skapa ett beroende.

– När vi får den här kicken då vill vi gärna få den igen, och det här beroendet kan vi nu länka till särskilda neurotransmittorer, till exempel dopaminet i hjärnan, säger Helgi Schiötl.

Att dricka colaläsk i samband med chipsintaget kan också stärka vårt beroende, menar Helgi.

Cola ger extra kick

– Raffinerat socker och koffein ger en kick och ett förstärkt minne av upplevelsen, vilket kan påverka beropendet. Därför är det inte bra för barn att serveras just colaläsk tillsammans med chipsen. Det kan medverka till att göra barn feta i onödan.

Dopamin, det är den signalsubstans i hjärnan som ger oss den behagliga lyckokänslan, ett slags belöning, som chipsen alltså är experter på att utlösa.

– Det man kunnat se i den nya forskningen är påtagliga effekter i vissa hjärnregioner i belöningssystemet, förändringar som syns redan efter en veckas chipsätande. Och det är så här vi skapar ett beroende till en föda.

Fredagsmys – en bra tradition

Men den svenska traditionen med fredagsmys får ändå godkänt av Helgi.

– Det är en väldigt bra tradition, för problemen uppstår just när man äter chips flera dagar i följd. Men håller man sig till att äta den här typen av föda en gång i veckan så är det bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.