John Mensch i Moultonborough, New Hamshire, skottar snö. Området har fått stora mängder snö under en kort tid. Foto: TT

Allt värre snöstormar när klimatet förändras

Publicerad

Snöoväder, som de som den senaste tiden drabbat USA:s östkust, kommer att bli kraftigare i takt med att klimatet på jorden förändras. Det skriver kanadensiska forskare i senaste numret av tidningen Science.

2014 går till historien som det varmaste året hittills sedan mätningarna inleddes. Det innebär bland annat att Atlanten utanför USA:s östkust är två grader varmare än normalt. Enligt forskarna kan en varmare atmosfär hålla mer fukt och det leder till att energin ökar i nederbörden, antingen som regn eller snö.

I USA håller klimatopinionen på att svänga. I en opinionsmätning gjord av Stanford University som publicerades i tidningen New York Times förra veckan svarade två tredjedelar av amerikanerna att de skulle rösta på en kandidat i 2016 års presidentval som lovar att ta krafttag mot klimatförändringarna. Också opinionsläget inom republikanska partiet håller på att svänga. Hälften anser nu att det pågår klimatförändringar.

”Debatt skapar dödläge”

New Yorks guvernör Andrew Cuomo sade vid en presskonferens att de kraftiga snöovädren kan förklaras med klimatförändringarna. Men han tillhör också en del av politikerkåren i USA som inte vill debattera vad klimatförändringarna beror på.

– Att debattera orsakerna leder inte till några lösningar, det skapar bara ett dödläge. Påståenden från extremister från bägge läger hindrar oss från att ta itu med klimatförändringarnas odiskutabla konsekvenser, sade han vid en presskonferens innan jul.

Snöfallen kostar samhället enorma belopp, när det faller nästan en meter snö på ett dygn så upphör infrastrukturen att fungera, personal har svårt att ta sig till samhällsinrättningar som sjukhus och fängelser och skolorna håller stängt.  Flera dödsfall har inrapporterats, där hjärtattacker vid snöskottning är en dödsorsak, bilolyckor och personolyckor med snöplogar en annan.

Atmosfären skiftar solvärmen

Forskningsrapporten i Science identifierar hur atmosfären skiftar solvärmen från tropikerna mot polerna, även om enstaka väderhändelser som de senaste veckornas snöoväder inte med säkerhet kan kopplas till de pågående klimatförändringarna.

– Men förändringarna kommer att te sig som de här snöovädren i nordöstra USA, mer fuktighet skapar kraftigare stormar, säger Frederic Laliberte vid universitetet i Toronto. 

Han är huvudförfattare till artikeln i Science, som också bygger på forskning som svenska och britter bidragit med.

Varmare och fuktigare väder ändrar på det hela taget nederbördsmönstren, på nordvästra sidan i USA så snöar det mindre och regnar mer.

Kraftiga stormar – dåliga nyheter

Richard Allen, klimatforskare vid universitet i Reading, som själv inte har bidragit till studien, säger till nyhetsbyrån Reuters att studien ger nya insikter i hur atmosfären agerar som en värmegenerator.

– Kraftigare men mindre frekventa stormar är mer dåliga nyheter än goda, intensivare regn kommer att skada grödor och mindre frekventa regn kommer bidra till torka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer