Foto: Scanpix

Därför vill bebisar bli burna

Publicerad

Som barn behöver vi mycket kärlek och närhet – och nu vet forskare varför små barn blir lugna av att bli burna av sina föräldrar.

De allra flesta föräldrar kan nog känna igen sig i frustrationen, eller åtminstone förbryllelsen, över att ens barn verkar lugnt i ens famn, men börjar skrika så fort hon eller han läggs ner i spjälsängen.

Nu tror sig japanska forskare veta varför det är så – och det här beteendet verkar också finnas även hos andra däggdjur.

I en ny studie på både möss och människor har forskarna kunnat visa hur små barn och musungar slappnar av när de blir burna av sin mamma. Det visar sig att det sker flera saker samtidigt i barnens kroppar som tillsammans gör att de blir mycket lugnare.

Tryggheten lugnar

Dels går hjärtrytmen ner. Resultaten av forskarnas EKG-tester visar att hos både bebisar och musungar så sänks hjärtfrekvensen rejält inom bara ett par sekunder. Samtidigt så visar andra tester att bebisarna slappnar av i musklerna, och att de också skriker mindre.

Förklaringen är enligt forskarna att ett barn är som tryggast när det är så nära sina föräldrar som möjligt, och evolutionen har därför gynnat de barn som är lugna i sina mödrars armar.

– Dessutom gör det här beteendet hos de små att moderns börda att bära barnet minskar, eftersom barnet blir mer lätthanterligt. Det är med andra ord gynnsamt både för modern och barnet, säger Kumi Koroda, en av forskarna bakom studien.

Men hur är det med papporna då? Lugnas barn även av att bli burna av sina pappor?

– Vi tror att det stämmer även för dem. Vi har nämligen testat att låta några pappor, far- och mormödrar och andra ickebesläktade kvinnor bära bebisarna och vi kunde se en effekt även där, åtminstone på bebisar under två månader.

– Mer forskning krävs för att visa det med säkerhet, men det verkar alltså som att effekten också uppstår när en närstående som inte är mamman bär på barnet, säger Kumi Koroda.

Resultaten kanske kan ge lite tröst till dig som är utmattad förälder – barnen skriker inte för att vara jobbiga, de är bara programmerade att vilja vara nära dig.

Studien

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.