Datorn ger ungdomar ryggbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Ju fler timmar ungdomar sitter framför tv:n eller datorn, desto större är risken att de drabbas av huvudvärk och ryggont. De senaste åren har problemen blivit allt vanligare bland ungdomar i de nordiska länderna, enligt en stor studie.

Samtidigt har också tiden som ungdomar tillbringar med tv-tittande, chattande och datorspelande blivit allt längre, visar den undersökning av skolbarns hälsovanor som regelbundet genomförs i femte, sjunde och nionde klass.

Studien pekar på att det kan finnas ett samband.

Tiden avgör

Mer än 31 000 ungdomar från samtliga nordiska länder ingår i studien. Resultaten visar att det inte spelar särskilt stor roll om det handlar om tv-tittande, datoranvändning eller datorspel – det som är avgörande för om ungdomarna får besvär eller inte är hur lång tid de tillbringar framför skärmen.

-Kortare tider är helt okej men inte att statiskt sitta inaktiv länge. Det kan skapa ohälsa, helt enkelt, säger Lilly Eriksson vid avdelningen för barn och äldres hälsa vid Statens folkhälsoinstitut.

Gemensamt för de nordiska länderna är att pojkar som varje vecka besväras av ryggproblem ser mer på tv, ägnar mer tid åt datorspel och annan datoranvändning än pojkar utan ryggproblem. Flickor med ryggbesvär eller huvudvärk ägnar mer tid åt tv-tittande och datoranvändning än andra flickor. Däremot spelar de inte datorspel i större utsträckning än flickor som inte har några besvär.

Åtta procent

För varje timme som pojkar sitter framför datorn ökar risken att de drabbas av ryggbesvär med åtta procent. Flickornas motsvarande riskökning är tio procent, visar studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health.

Det finns en del som tyder på att det kan vara bristen på fysisk aktivitet i kombination med ensidiga sittställningar som ligger bakom värken men för att kunna vara säker på orsaken behövs ytterligare studier.

TT: Vad är då rådet till ungdomarna?

-Det är att inte sitta många timmar i sträck framför tv:n eller datorn, säger Lilly Eriksson.

TT

Fakta: Problem av mycket tv-tittande

;Genomsnittligt tv-tittande per dag, i timmar;

Pojkars ryggproblem:;

Mindre än en gång i veckan;2 tim. 25 min.;

Varje vecka;2 tim. 43 min.;

Pojkars huvudvärk:;

Mindre än en gång i veckan;2 tim. 25 min.;

Varje vecka;2 tim. 36 min.;

Flickors ryggproblem:;

Mindre än en gång i veckan;2 tim. 13 min.;

Varje vecka;2 tim. 31 min.;

Flickors huvudvärk:;

Mindre än en gång i veckan;2 tim. 13 min.;

Varje vecka;2 tim. 25 min.;

Källa: Folkhälsoinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.