Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara 13 månader efter att Oscar och Emilia gick på sin första dejt blev de föräldrar: ”Vi var kompatibla”. Foto: SVT/Vetenskapens värld

De fick fullträff i kärlek – byggde sitt familjeliv i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Töyrä träffade sin sambo Oscar Carlsson på en dejtingsajt. Då bodde de 100 mil ifrån varandra. I dag bor de med sina två barn i en villa i Kiruna.

– Vi hade sex 13 timmar efter vår första dejt. 13 månader senare kom vårt första barn.

Nätdejting har lett till fler korta, sexuella relationer, men samtidigt finns också en annan trend.

– Det går mycket fortare för par som bildas genom att träffas på en dejtingapp, säger Marie Bergström, forskare i sociologi vid Institutet för demografiska studier i Paris.

Hon har forskat på nätdejtingens utveckling under 20 år och ser att familjebildningarna går mycket snabbare för heterosexuella par.

Skaffar barn snabbare

– Allt går fortare. Nätparen har sex snabbare, flyttar ihop tidigare och skaffar barn fortare än par som träffas på annat sätt, säger Marie Bergström.

Hon har intervjuat många par som har träffats genom nätdejting och enligt henne finns några tydliga skäl till att familjebildningen går så fort:

– Man är ofta tydlig med vad man vill när man lägger upp sin profil på en dejtingsajt. På så sätt kan man få kontakt med andra som också har ett mål med sin dejting. När man vet var man ska sätta fötterna är det lättare att gå fortare fram.

Amerikanska studier visar också att relationer som startar på nätet är lika hållbara som andra relationer.

Fick barn efter 13 månader

13 månader efter att Emilia Töyrä och Oscar Carlsson träffades via en nätdejtingsajt flyttade Oscar tvärs över landet eftersom paret fick sitt första barn. Se mer om deras historia i klippet ovan.

Se “Nätdejtingboomen” på SVT Play , eller i Vetenskapens Värld på Måndag 6 mars, 20.00 i SVT2. Det är ett program om forskning kring nätdejtingens effekter på oss och på våra relationer. Emilia Töyrä är tidigare riksdagsledamot (S) och sitter nu i kommunstyrelsen i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.