Foto: ESO/OL Calcada

Den mörka materien är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i våras gick en grupp forskare ut med resultat som enligt dem visade att det verkade saknas mörk materia i vår del av Vintergatan. Men nu kommer mothugg från astrofysiker som tagit en andra titt på siffrorna.

Resultaten från Moni-Bidin med kollegor var häpnadsväckande, eftersom den mörka materien enligt de förhärskande teorierna bör utgöra omkring 80 procent av hela universums innehåll.

Inte helt oväntat har deras beräkningar blivit hårt granskade av andra forskare. Och nu rapporterar New Scientist om att det verkar ha handlat om ett räknefel.

Ingen plats för mörk materia, eller?

Forskarna bakom den ursprungliga studien hade tittat på omloppsbanor för omkring 400 stjärnor för att beräkna hur de påverkades av gravitationen från stjärnor och annan materia, både ljus och mörk, runt omkring. Och enligt deras beräkningar fanns det helt enkelt inte plats för någon mörk materia i ekvationen, i alla fall inte i området runt vår egen sol.

Men enligt astrofysikerna Jo Bovy och Scott Tremaine från Princetonuniversitetet, så är Moni-Bidin och han kollegor fel ute i sina beräkningar.

Samma data, andra resultat

Det hänger samman med att de gjort felaktiga antaganden om stjärnornas omloppsbanor. Istället för att ta hänsyn till de elliptiska banorna hos gamla stjärnor långt från galaxens centrum så har de utgått från cirkulära banor, vilket enligt princetonforskarna är orsaken bakom deras häpnadsväckande resultat.

 I en kommande artikel i Astrophysical Journal kommer Bovy och Tremaine redovisa nya beräkningar utifrån samma data som enligt New Scientist visar god samstämmighet med teorin om mörk materia.

Anhängarna av mörk materia verkar därmed kunna blåsa faran över för denna gång, men innan den nya artikel blivit granskad och godkänd för publicering har Christian Moni-Bodin avböjt att kommentera, enligt New Scientist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.