Psykisk stress för många läkare. Foto: Erik Svensson/TT

Depression ökar hos unga läkare

Publicerad

En av fyra nyutexaminerade läkare visar tecken på depression, visar en internationell översiktsstudie.

Många unga läkare mår inte bra. Omkring 28 procent upplever symtom på depression, enligt en omfattande översiktsstudie som analyserat internationella forskningsresultat.

– Som läkare utsätts du alltid för utmaningar. Vi är rädda att göra fel, det är en ständig oro vi har, säger Marina Tuutma, ordförande för Läkarförbundets arbetslivsgrupp.

Hon menar att en av orsakerna kan vara att läkarutbildningen är en stor utmaning i sig, samtidigt som yrkesrollen – att ta in patienternas lidande, kan vara svårt för en ny läkare.

Höga prestationskrav

Hur siffrorna ser ut för nyutexaminerade läkare i Sverige är inte känt, men Marie Dahlin, psykiater och forskare på Karolinska Institutet, har studerat hur läkarstudenter mår psykiskt.

Hennes uppskattningar visade att främst kvinnliga läkarstudenter hade symtom på depression. För dem låg siffrorna på 16,1 procent. Hon studerade även hur mycket av studenternas självskänsla som baseras på prestation:

– De sifforna var mycket högre än för andra grupper, och det här en en faktor som kan leda till utbrändhet, säger hon, och fortsätter:

– Det man vet är att upprepade studier visat att det finns en ökad självmordsrisk för läkare än för andra akademiker.

Svårt att söka hjälp

Marie Dahlin menar att det kan vara svårare för en läkare att ta steget och söka hjälp:

– Det är förmodligen extra stigmatiserande som läkare att ha psykisk ohälsa. Det krockar med yrkesrollen som den som ska kunna ge omsorg och samtidigt vara myndighetsutövande. Det blir en rollkonflikt.

Enligt översiktsstudien finns det en tendens att depression ökar bland unga läkare:

– Det verkar ha ökat över tid. Det kan man tänka sig att det har skett en liknande utveckling i samhället i stort. Siffrorna kan avspegla en större trend. Det är oroande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer