Psykisk stress för många läkare. Foto: Erik Svensson/TT

Depression ökar hos unga läkare

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra nyutexaminerade läkare visar tecken på depression, visar en internationell översiktsstudie.

Många unga läkare mår inte bra.Omkring 28 procent upplever symtom på depression, enligt enomfattande översiktsstudie som analyserat internationella forskningsresultat.

– Som läkare utsätts du alltid för utmaningar. Vi är rädda att görafel, det är en ständig oro vi har, säger Marina Tuutma, ordförande förLäkarförbundets arbetslivsgrupp.

Hon menar att en av orsakerna kanvara att läkarutbildningen är en stor utmaning i sig, samtidigt somyrkesrollen – att ta in patienternas lidande, kan vara svårt för enny läkare.

Höga prestationskrav

Hur siffrorna ser ut för nyutexaminerade läkare i Sverige ärinte känt, men Marie Dahlin, psykiater och forskare på KarolinskaInstitutet, har studerat hur läkarstudenter mår psykiskt.

Hennesuppskattningar visade att främst kvinnliga läkarstudenter hadesymtom på depression. För dem låg siffrorna på 16,1 procent. Honstuderade även hur mycket av studenternas självskänsla som baseraspå prestation:

– De sifforna var mycket högre än för andra grupper,och det här en en faktor som kan leda till utbrändhet, säger hon,och fortsätter:

– Det man vet är att upprepade studier visat attdet finns en ökad självmordsrisk för läkare än för andraakademiker.

Svårt att söka hjälp

Marie Dahlin menar att det kanvara svårare för en läkare att ta steget och söka hjälp:

– Det ärförmodligen extra stigmatiserande som läkare att ha psykisk ohälsa.Det krockar med yrkesrollen som den som ska kunna ge omsorg ochsamtidigt vara myndighetsutövande. Det blir en rollkonflikt.

Enligtöversiktsstudien finns det en tendens att depression ökar blandunga läkare:

– Det verkar ha ökat över tid. Det kan man tänka sigatt det har skett en liknande utveckling i samhället i stort.Siffrorna kan avspegla en större trend. Det är oroande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.