Både hanar och honor bör ingå i experiment med djur, anser hjärnforskaren Rebecca Shansky. Foto: TT

Forskare: ”Djurförsök med enbart hanar kan ge kvinnor sämre medicin”

Uppdaterad
Publicerad

Experiment med råttor och möss görs oftast på hanar. Honornas hormoner anses leda till opålitliga resultat. Men det är en fördom som hotar folkhälsan, enligt en debattartikel i en av världens tyngsta vetenskapliga tidskrifter.

Forskning om nya mediciner bygger nästan alltid på djurförsök. Och bland djuren som ingår i experimenten är hanarna i klar majoritet. Det kan få allvarliga följder anser Rebecca Shansky, hjärnforskare vid Northeastern University i USA:

– När mediciner skrivs ut till kvinnor kan plötsligt nya biverkningar dyka upp, eller så har de ingen effekt.

Som exempel nämner hon sömnläkemedlet Stilnoct (zolpidem). Efter lanseringen visade det sig att många kvinnor fick biverkningar i form av koncentrationssvårigheter följande dag. Lösningen blev att sänka den rekommenderade dosen för kvinnor. Problemet uppstod på grund av att forskarna haft ett ensidigt fokus på handjur och män, säger Rebecca Shansky.

Hanar anses mer stabila

I veckans nummer av tidskriften Science uppmanar hon forskarvärlden att sluta exkludera honor från djurexperiment.

Det främsta argumentet för att bara använda hanar är att de anses mer stabila. Hos honorna varierar halten av olika hormoner i samband med ägglossningen. Och variationer av alla slag leder till svårtolkade resultat.

Därför kan det tyckas vettigt att utesluta honorna. Men en stor genomgång av hjärnforskning på möss gav inget stöd alls för att resultat från honor – oavsett var de befann sig i sina hormoncykler – skulle vara mindre pålitliga. Snarare tvärtom.

Börja könsneutralt

Rebecca Shansky kopplar traditionen att utesluta hondjur till fördomar om kvinnor som ”hormonella” och ”känslomässiga”. Hon anser att forskare borde göra alla inledande djurförsök på både honor och hanar. Om tydliga könsskillnader visar sig bör de följas upp. I annat fall är det bara att fortsätta med blandade grupper.

– Jag håller med om hennes argument, säger Markus Heilig, professor i psykiatri vid Hälsouniversitetet i Linköping och författare till boken Hon, han och hjärnan.

Han berättar att insikten om problemet sprider sig bland forskare. Trots det är det fortfarande vanligt att göra experiment enbart med hanar. Enligt Markus Heilig kan det bero på att forskning på djur av båda könen är dyrare, bland annat på grund av att det kräver fler djur i experimenten.

Debattartikeln publicerades i Science.

Hondjur är ett krav

För tre år sedan beslutade den amerikanska läkemedelsmyndigheten NIH att inte längre finansiera forskning på djur eller människor som enbart handlar om ett biologiskt kön – såvida det inte gäller sjukdomar som enbart drabbar män eller kvinnor, som testikelcancer eller förlossningsdepression.

– Jag känner inte till någon motsvarande regel för svensk forskning, säger Michael Axelsson, ordförande i Vetenskapsrådets expertgrupp för försökdjursvetenskap.

Källa: NIH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.