Foto: Scanpix

Nödåtgärder för att klara klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Koldioxidutsläppen i världen fortsätter att öka, och nu föreslår IEA en rad nödåtgärder för att inte målet om två graders temperaturökning ska hamna utom räckhåll.

Koldioxidutsläppen fortsätter att öka när kurvan egentligen borde svänga nedåt. Förra året ökade de globala utsläppen med 1.4 procent till 31.6 Gton CO2e.

Jorden är på väg mot i värsta fall mer än fem graders höjning av medeltemperaturen det här seklet säger IEA, Internationella energirådet. Dörren att klara 2-gradersmålet håller på att stängas allt fortare. För att hålla liv i det målet föreslår nu IEA fyra nödåtgärder.

Ett litet hopp

– Jag är inte optimistisk men jag har ett litet hopp. Om de här fyra åtgärderna görs kan vi hålla dörren öppen i några år till. Det betyder att vi fortfarande kan följa en utsläppskurva som leder till två graders ökning, säger Fatih Birol, chef på IEA.

IEA föreslår:

1. Krav på energisparande måste införas eller bli tuffare. Bostäder, lampor, apparater och motorer – allt kan spara.

2. Metanutsläppen vid oljekällor måste täppas till. Ny teknik kan stoppa utsläpp av motsvarande mer än en miljard ton koldioxid.

3. Subventioner till olja, gas och kol måste fasas ut fortare. Statsstöd till fossilt låg förra året på 3500 miljarder kronor. Det är sex gånger stödet till förnybar energi.

4. Gammal dålig kolkraftteknik ska bort.

Kan bromsa utsläppsökningen

Tillsammans kan de fyra åtgärderna bromsa de ökande utsläppen med ungefär 10 procent (3,1 Gt).  IEA hävdar att detta kan göras utan att det kostar samhället som helhet något även om enskilda företag kan drabbas. Åtgärderna klarar 4/5 av vad som måste göras för att 2-gradersmålet ska nås.

– Om länderna inför de här åtgärderna så kan vi stoppa de växande utsläppen. Då finns fortfarande chansen att ha en planet som ser ut ungefär som idag, säger Fatih Birol.

Highlights i IEA:s rapport:

  • Utsläppen i USA minskar på grund av att skiffergas ersätter olja och kol. Utsläppen är nu nere på samma nivå som mitten av 90-talet.
  • Utsläppsökningen i Kina avtar, bara +3,6% förra året. Tack vare energieffektivitet och vattenkraft.
  • Japan ökar utsläppen pga att kärnkraften ersätts av fossila bränslen. Japan ökar mer (+6) än hela Europa minskar. (70Mt mot 50 Mt)
  • Investeringarna i förnybar energi minskade 2012 för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.