En Lonchophylla robusta besöker en blomma för att stjäla dess nektar. Foto: Marco Tschapka/University of Ulm

Dricker med löpande band

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt en fladdermus som varken lapar eller suger i sig nektar, den använder förmodligen tungan som ett löpande band.

Med hjälp av en höghastighetskamera har forskare lyckats fånga etthelt nytt sätt att dricka på bild. Det är fladdermusarten Lonchophylla robusta som står för den unika metoden.

– Vi kan se att kanaler i tunganrör sig med en pumpande rörelse och att tungan hela tiden är ikontakt med vätskan, men vi vet fortfarande inte exakt hur helaprocessen går till, säger Marco Tschapka, professor i tropiskekologi vid universitetet i Ulm, Tyskland.

Fladdermusen i filmenovan positionerar sig ovanför ett provrör med honungsvatten, någotsom liknar nektar till smak och konsistens, och sträcker därefterut tungan så att den kommer i kontakt med vätskan.

Tungan är täcktav pyttesmå kanaler som verkar kunna agera som pumpar och löperlängs tungans hela längd.

Vätskan rör sig sedan upp längs tungantill fladdermusens mun, på ett sätt som kan liknas vid ett löpandeband.

Upptäckten publiceras i tidskriften Science Advances.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.