Yolanda Aurora Bohm är vice ordförande i RFSL ungdom. Foto: Kristina Wicksell

”Du får hjälp att bli dig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Många reagerade när SVT använde uttrycket ”byta kön” i artikeln om att allt fler ungdomar idag söker sig till sjukvården för att göra en könsidentitets-utredning. Vi pratade med Yolanda Aurora Bohm som är vice ordförande på RFSL ungdom som förklarar varför.

Varför anser du att det är fel att säga ”byta kön”? 

–  Det spär på missuppfattningen om att man byter kön, för det är aldrig något könsbyte som sker. Du är det kön du är och får hjälp av vården att bli mer dig själv, både inför dig själv och inför omvärlden. Vi använder begreppet könsbekräftande behandling i mötet med sjukvården.

Vad finns det för historiska belastningar med uttrycket ”byta kön”? 

–  Den allmänna mediebilden har varit, och är, att transpersoner är män i klänning, att operationer är det viktigaste samt att många ångrar sig. När man talar om att ”byta kön” förstärks denna felaktiga bild och påtryckningar gentemot transpersoner. Detta leder till både felbehandlingar i vården och större utsatthet för transpersoner i samhället, därför är det viktigt att prata om dessa frågor på ett korrekt och respektfullt sätt.

SVT har nu ändrat i texten och använder inte längre uttrycket ”byta kön”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.