Det finns för lite forskning på e-cigaretters effekter. Foto: TT/AP

E-cigaretter förändrar din bakterieflora

Uppdaterad
Publicerad

Att röka elektroniska cigaretter, även kallat vejpning, förändrar bakteriefloran och orsakar infektioner och inflammationer i munnen. Något som kan ge allvarliga följdsjukdomar.

Bakterien Porphyromonas gingivalis är starkt förknippad med tandlossning, som tros kunna leda till både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. En forskargrupp vid New York University (NYU) har nu hittat stora mängder av den här bakterien i munnen hos personer som använder sig av e-cigaretter.

– Det finns en koppling mellan munhälsa och en ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, så visst är gruppen något viktigt på spåren, säger Magnus Lundbäck, forskare och kardiolog vid Karolinska Institutet.

Ökad inflammatorisk aktivitet

Dessutom visade sig en typ av proteiner, så kallade cytokiner, vara förhöjda hos testgruppen som rökte e-cigaretter. Det är ett tecken på ökad inflammatorisk aktivitet. 

Vätskan i e-cigaretterna verkar även göra cellerna mer mottagliga för infektioner, menar forskarlaget vid NYU.

“Vi vet för lite” 

E-cigaretter är en relativt ny trend som blivit allt mer populär de senaste åren. Magnus Lundbäck anser att vi vet för lite om e-cigaretters långvariga effekter på människors hälsa.

– Många sjukdomar tar lång tid på sig att utvecklas, till exempel hjärtinfarkt och stroke. Och med hjälp av dessa studier kan vi bilda oss en uppfattning om vilka risker e-cigarettanvändning kan innebära på lång sikt, säger Magnus Lundbäck.

Läs hela studien här.

Det här är e-cigaretter

Elektroniska cigaretter kom in på marknaden i början av 2000-talet.  

Vid användning förångas en vätska kallad e-juice, till skillnad från vanlig cigarettökning som förbränner tobak.  

E-juicen består vanligtvis av glycerin och/eller propylenglykol, smakämnen och nikotin.  

Det finns även nikotinfria varianter.    

Källa: tobaksfakta.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.