En hjälparbetare i Liberias hårt ebola-drabbade huvudstad Monrovia. Foto: TT

Ebolavaccin testas på människor

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår de första försöken med vaccin mot ebola på människor. Redan efter årsskiftet hoppas man kunna utvidga testerna och kunna vaccinera till exempel vårdpersonal i Västafrika.

I dag arbetar forskare på bred front för att både hitta vaccin och medicin mot ebola. Resultaten ser lovande ut, men forskningen är fortfarande på ett relativt tidigt stadium.

– Vi är övertygade om att vi kommer att hitta ett vaccin som fungerar, säger Anthony Facui, chef på NIAID, den amerikanska myndighet som ansvarar för utvecklingen av vaccinet.

SVT träffar honom i Washington där den så kallade fas 1 studien nu pågår. Fas 1 betyder att man testar vaccinets säkerhet på en mindre grupp friska människor för att ta reda på om det finns risk för allvarliga biverkningar.

– Vi har haft stora framgångar med vaccinet i djurmodeller, säger Fauci. Nu har de första människorna fått vaccinet och hittills ser allt bra ut.

Har dröjt – på grund av dålig lönsamhet

Forskningen på både vaccin och medicin mot ebola har pågått under flera håll men det är först nu, genom det allvarliga utbrottet av ebola i Västafrika, som preparat börjat komma fram.

– Den stora stötestenen genom åren har varit att läkemedelsföretagen inte visat något intresse för detta, säger doktor Fauci. Ebola har tidigare drabbat för få människor för att det ska vara lönsamt för kommersiella bolag att investera de enorma belopp det handlar om. Hade bolagen varit intresserade skulle det ha funnits ett vaccin mot ebola för länge sedan.

Kan testas på vårdpersonal i Liberia

Även om den allra största delen av forskningen kring vaccinet betalas med statliga medel har till sist ett läkemedelsbolag hoppat på tåget och deltar i vaccinutvecklingen som de amerikanska myndigheterna ansvarar för.

– Förhoppningen är att när vi utvidgar försöken efter årsskiftet kommer vi kunna inkludera till exempel vårdpersonal som arbetar med ebolasmittade i Liberia. På så sätt kommer vaccinet till nytta redan under ebolautbrottet som pågår just nu.

Fler vaccin mot ebola är under utveckling, men där har ännu inte mänskliga försök inletts ännu.

Mer om ebola i Vetenskapens värld den 6 oktober kl 20.00 i SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ebolautbrott

Mer i ämnet