Hör en (kontroversiell) julhälsning från Apollo åttas omloppsbana runt månen från 1968. I tur och ordning hörs astronauterna William Anders, Jim Lovell och Frank Borman. Foto: Nasa

En julhälsning från månen

Publicerad

Vetenskapens värld önskar god jul och bakom julkalenderns sista lucka döljer sig hela vår planet.

På julafton 1968 fick människorna på jorden för första gången en julhälsning från en annan himlakropp. Det var de tre astronauterna på Apollo 8 som låg i omloppsbana runt månen och tittade ut över månlandskapet och över horisonten kunde de se jord-skäran gnistra i blått.

Där, hemma, satt miljontals människor framför tv- och radioapparater och lyssnade på Frank Borman, Jim Lovell och Bill Anders som läste ur gamla testamentet.

Kontroversiell julhälsning

Det religiösa tilltaget väckte ramarskri i USA, och amerikanska regeringen blev till och med stämd för att ha brutit mot första författningstillägget, om religionsfrihet. 40 år senare kommenterade en av astronauterna, Jim Lovell, det hela så här:

”De första tio verserna av första Mosebok är fundamentet för många av världens religioner, inte bara den kristna religionen. Det finns många fler människor i andra delar av världen än den kristna, så vi tyckte att just Första Mosebok skulle komma väl till pass.”

Kanske skulle astronauterna istället ha citerat den person som för första gången formulerade idén om att jorden är så rund som de kunde se ut igenom fönstren från sin farkost på månen. Den grekiska filosofen Platon (427-347 f. Kr.) beskriver i sitt verk Timaios hur hans gud, eller konstruktören som han också kallar honom, drejade jorden och gjorde den rund som ett klot.

Timaios talar:

Låt oss alltså säga av vilken orsak konstruktören konstruerade tillblivelsen av världsalltet.

Han var god, och den gode grips aldrig någonsin av missunnsamhet för något. Sådant stod han fri ifrån; han ville att allt skulle bli så likt honom som möjligt.

...

Världsbygget tog vart och ett av de fyra elementen i anspråk helt och fullt, ty konstruktören byggde världen av all eld, allt vatten, all luft och all jord.

... 

...han timrade en enda fullkomlig helhet av alla helheter, en helhet utan ålder och utan sjukdom.

...

Därför drejade han den rund och gav den formen av en sfär, där avståndet från mitten till ytterpunkterna överallt var lika stort – den mest fullkomliga gestalten av alla, mest lik sig själv.

(Ur Tiamaios, Atlantis förlag, 2006. Översättning Jan Stolpe.)

Jorden är alltså  rund, och julen är förhoppningsvis mycket god för er alla!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet
Mer Vetenskap
Mer Nyheter