Döda Sillgrisslor uppsköljda på en strand i Alaska Foto: Mark Thiessen/TT

En miljon sjöfåglar döda i Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

En uppvärmd vattenmassa i Stilla havet tros ligga bakom massiv fågeldöd, enligt en ny forskningsrapport. Vattenmassan är 6 grader varmare än normalt och är till ytan större än delstaten Texas.

62 000 döda sjöfåglar har sköljts upp längst med Nordamerikas Stilla havsremsa. De flesta fåglar som dör i havet spolas aldrig upp på land, vilket gör att forskarna uppskattar det totala antalet döda fåglar till totalt runt en miljon. Aldrig tidigare har det rapporterats om någonting liknande, skriver The Guardian.  

Temperaturen i den uppvärmda vattenmassan uppmäter 6 grader varmare än den normala temperaturen i vattnet och sträcker sig över ett område som är cirka en miljon kvadratkilometer stort, det vill säga nästan 4 gånger större än Nya Zealand.  

Den varma vattenmassan tros ha uppkommit på grund av en sedan länge pågående marin värmevåg, som i sin tur uppkommit till följd av ett högtryck, en så kallad anticyklon.

Fågeln, sillgrisslan, behöver äta ungefär femtio procent av sin egen kroppsvikt per dag för att överleva och det uppvärmda vattnet har lett till att fåglarna helt enkelt inte får tillräckligt med mat. Tillgången på sill, sardiner, anjovis, och andra småfiskar som sillgrisslan lever av har minskat kraftigt, samtidigt som konkurrensen från större fiskar om samma byten har ökat, skriver University of Washington i ett pressmeddelande.  

I Alaska har det största antalet sillgrisslor påträffats, med över 4 500 döda eller döende fåglar per kilometer längst med sundet Prince William Sound. Fåglarna förmodas ha dött under perioden sommaren 2015 till våren 2016.  

Fortsätter att påverka

Beståndet av sillgrisslor har kraftigt påverkats av bristen på foder. 15 av de kolonier som övervakas av forskare producerade inte en enda fågelunge under åren 2015-2016, skriver The Guardian. Forskarna kan ännu inte förutse om populationen av sjöfågeln helt kommer att återhämta sig.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer