En enda natt utan sömn ökar risken för sjukdom visar ny unik studie Foto: TT

En enda natts sömnbrist skadar immunförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

En enda natt utan sömn ökar risken att bli sjuk. En ny svensk studie visar hur sömnbrist direkt försämrar immunförsvaret.

Natten till midsommardagen sov du nog inte så mycket som du brukar. Det kan ha större påverkan på din hälsa än vad du kanske tror.

Det är ingen nyhet att sömnen betyder mycket för hur vi mår. Men när forskarna upptäckte att det räcker med en enda natt utan sömn för att vårt immunförsvar ska försämras rejält blev de förvånade.

– Att det krävdes så lite för att risken för sjukdom ska öka var en överraskning, säger Mia Phillipson, professor i cellbiologi vid Uppsala universitet, som är en av forskarna bakom studien som är publicerad i tidskriften Brain, Behaviour and Immunity.

16 friska män testades

Det forskarna gjorde var att låta 16 friska unga män stanna uppe en hel natt i ett sömnlaboratorium. Därefter mättes deras blodvärden. Vid ett senare tillfälle fick männen sova en hel natt i sömnlabbet. Även då togs blodprover som sen jämfördes med blodvärdena efter vaknatten.

Unik studie

Det forskarna upptäckte var att en sorts vita blodkroppar, neutrofiler, som är avgörande för vårt immunförsvar och vår kropps förmåga att bekämpa invaderande bakterier, direkt fick en försämrad försvarsförmåga efter vaknatten jämfört med natten då männen fått sova.

– Det innebär att vi sannolikt har lättare att bli sjuka när vi sover för lite, säger Mia Phillipson. Och det här är en unik studie för det är första gången vi kan visa att bara en natts sömnbrist påverkar oss på det här sättet.

”Hårt slag mot immunförsvaret”

Vad som händer med immunförsvaret om man förlorar mycket sömn, mer än en natt, eller under flera perioder vid olika tillfällen vet forskarna ännu inte, men studien pekar tydligt ut hur viktigt sömnen är för vår förmåga att återhämta oss, för att kroppen ska kunna reparera oss på olika sätt och hålla oss friska både till kropp och själ.

– Den här studien är ju gjord på friska unga män, säger Mia Phillipson. Även för dem är sömnbrist alltså ett hårt slag mot immunförsvaret. Tänk då på människor som redan har en försämrad hälsa, kanske ligger på sjukhus och är utsatta på olika sätt. Där borde man nog se till att dessa har eget rum så de kan sova bättre för att ha större chans att bli friska igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.