Erica Zandelin är köttallergiker. Foto: SVT

Erica blev allergisk mot kött efter fästingbett

Uppdaterad
Publicerad

Erica Zandelin från Strängnäs har alltid tyckt om att plocka svamp och att vandra i skog och mark. Dessvärre har hon ofta fått många ovälkomna kryp med sig hem. Något som ledde till att hon inte längre tål att äta rött kött.

– Fästingarna verkar älska mig, sist fick jag fyra fästingbett på en gång. Jag brukar upptäcka dem genom att det kliar. Det kan klia i flera månader efter bettet, berättar hon.

Erica uppskattar att hon har fått ett femtiotal fästingbett under åren. Att det skulle kunna leda till att hon blev allergisk mot kött hade hon aldrig kunnat föreställa sig. Men för tio år sedan fick hon sin första allergiska reaktion, några timmar efter att hon ätit kött till middag.

Fick ont i magen och klåda

– Jag fick väldigt ont i magen, diarré, illamående och kräkningar. Jag fick även nässelutslag med enorm klåda. Läpparna pirrade och tungan domnade av. Det var ungefär samma känsla som när jag har varit hos tandläkaren.

Ingen förstod

Varken Erica Zandelin eller hennes läkare förstod vad det var hon reagerade på. Reaktionerna återkom flera gånger om året, oftast tre till fem timmar efter att hon ätit kött. Men ingen såg kopplingen. Erica fick genomgå en rad olika magundersökningar utan att man hittade något fel. Det var först efter åtta år som hon fick veta vad det var hon led av.

LÄS MER: Alltfler upptäcker att de är allergiska mot kött

Blodprov visade på köttallergi

En allergispecialist som forskade om köttallergi testade hennes blod och blodprovet visade att Erica hade förhöjda nivåer av allergiantikroppar mot sockermolekylen alpha-gal som finns i fästingarnas mage. Blodprovet, i kombination med Ericas symptom, bekräftade att hon hade blivit allergisk mot rött kött. Hon tålde alltså inte längre kött från gris, nötkreatur, lamm eller vilt. Kött som också innehåller alpha-gal.

Förvånad

– Jag blev väldigt förvånad och tyckte att det var jättekonstigt att man kunde bli allergisk mot kött av fästingbett. Samtidigt var det otroligt skönt att få en förklaring till varför jag fick de här mystiska reaktionerna genom åren.

När Erica Zandelin slutade att äta kött försvann hennes besvär.

– Det funkar jättebra för mig att avstå från kött. Det finns så mycket annat som jag kan äta, dels vegetariskt men också fisk, skaldjur och kyckling. Men jag har varit en storkonsument av smågodis och eftersom mjukt godis innehåller gelatin kan jag inte äta det och det är lite tråkigt, säger hon med ett skratt.

En slump

Har din syn på fästingar förändrats på något sätt av det här?

– Nej, jag är inte rädd för att få fästingbett. Det var ju en slump att en fästing förde över den här allergin till just mig. Jag fortsätter att plocka mycket svamp och att röra mig i skog där det finns mycket fästingar. Jag känner ingen oro för fästingar och det tycker jag inte att någon annan ska göra heller.

LÄS MER: Fästing som ger köttallergi sprider sig i USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer