Många tror nog att man får sin dagliga motion på arbetet om man har ett tungt jobb. Men ny forskning visar att det inte nödvändigtvis är så. Foto: TT

Ett tungt jobb är inte motion

Publicerad

Att vi måste röra på oss för att uppnå en god hälsa är de flesta medvetna om. Men att anstränga sig fysiskt i sitt arbete kan snarare ge motsatt effekt hos män, visar en ny studie.

I dag finns en uppsjö av forskning som visar att regelbunden fysisk aktivitet är bra för oss. En aktiv livsstil minskar bland annat risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt vissa cancerformer.

Men nu visar en stor övergripande metastudie att det kan vara skillnad på vilken typ av fysisk aktivitet det handlar om. Forskarna har nämligen sett att män som har ett fysiskt ansträngande arbete löper 18 procents högre risk att dö i förtid än män som har ett stillasittande arbete.

För att komma fram till resultaten analyserades 17 studier med data från nästan 200 000 personer. Studierna sträcker sig från år 1960 till år 2010.

Inte förvånad

Maria Albin är professor i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet och Stockholms läns landsting. Hon är inte förvånad över resultatet och berättar att det inom forskarvärlden funnits hypoteser om att hälsoeffekterna av fysiskt tungt arbete kan skilja sig från fysisk aktivitet på fritiden. 

– Till exempel har man sett tecken på att en varaktig förhöjd puls och blodtryck kan ge negativa hälsoeffekter. Kroppen får ofta inte heller samma återhämtningsmöjligheter vid fysisk ansträngning i arbetet vilket kan påverka negativt, säger Maria Albin.

Inget samband för kvinnor

Men forskarna bakom den nya studien fann inget sådant samband hos kvinnor. De verkar snarare dra nytta av den fysiska aktiviteten oavsett om den sker på arbetet eller på fritiden.

Enligt Katarina Kjellberg, medicine doktor vid Karolinska institutet, kan det förklaras med att kvinnor inte har riktigt tunga arbeten i lika hög grad som män. De tunga arbeten som är vanliga bland kvinnor är till exempel restaurangpersonal eller yrken inom vård och omsorg.

– Man kan tänka sig att de typerna av arbeten är mer varierade när det gäller belastning på hjärtat och därmed är mer hälsosamma. Man ligger inte ständigt på hög puls som om man jämför med vanliga tunga yrken bland män, säger Katarina Kjellberg.

En annan förklaring skulle kunna vara att skillnaderna i yrkesval kan medföra skillnader i riskfaktorer även utanför arbetet, så som livsstilsfaktorer och andra socioekonomiska faktorer som kan vara associerade till yrket. Till exempel kanske man har en sundare livsstil om man arbetar inom vård och omsorg.

Underlag för riktlinjer

Forskarna bakom den nya studien tror att sambandet de funnit kommer att kunna ha stor betydelse när man ska utforma riktlinjer för tunga arbeten och allmänna rekommendationer för motion. Men sambandet behöver undersökas närmare innan man kan nå dit.

– Innan man kan ge rekommendationer kring den här problematiken behöver man inte minst förstå vid vilken typ och grad av fysisk aktivitet i arbetet som risken börjar öka, säger Maria Albin.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sports Medicine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer