Tokyoområdet, Stortokyo, är med sina 35,7 miljoner invånare världens folkrikaste storstadsområde. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Ny studie: 8,8 miljarder människor på jorden om 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Om 80 år kommer det finnas 8,8 miljarder människor på jorden – drygt två miljarder färre än enligt FN:s prognos, enligt en ny studie. Bra för klimatet men en stor utmaning för ekonomin när färre arbetsföra ska försörja en allt äldre befolkning.

– Det här bådar inte gott för ekonomin på längre sikt, säger Livia Oláh, docent i demografi.

Enligt den nya studien, som publicerats i tidskriften The Lancet, kommer jordens befolkning att vara omkring 8,8 miljarder människor år 2100, vilket är omkring en miljard fler än i dag.

Till skillnad från FN:s prognos räknar forskarna vid University of Washington i Seattle med lägre födslotal. Man tror att befolkningen kommer att öka i en handfull länder – då främst i Afrika söder om Sahara – medan födslotalen kommer att minska globalt.

Färre ska försörja fler

Enligt studien kan befolkningen komma att halveras i länder som Japan, Spanien, Italien och Polen. Framför allt påverkas fertiliteten av att kvinnor globalt sett har större möjlighet till utbildning. Kvinnor som är utbildade och arbetar föder färre barn.

– Fertilitet är utan tvekan den drivande kraften i hur många människor vi kommer bli i världen. Nu har vi i flera länder en fertilitetsutveckling som är på en nästan ohållbart låg nivå, säger Livia Oláh, docent i demografi, till SVT Nyheter.

Livia Oláh, docent i demografi. Foto: Privat

Samtidigt blir befolkningen allt äldre – vilket innebär att färre arbetsföra ska försörja fler äldre. Det kan få stora konsekvenser för ekonomin och flera länder driver nu aktiva kampanjer för att få kvinnor att föda fler barn och därmed stabilisera åldersstrukturen. Exempelvis har Polen infört bidrag som ska gynna flerbarnsmammor.

– Ekonomiskt sett är det bäst att ha en befolkningsstruktur där man har fler barn än äldre. Det här kan leda till stora politiska problem, kommer vi till exempel att ha råd med välfärdsstaten och behålla vår levnadsstandard? Kanske måste vi höja pensionsåldern, säger Livia Oláh och fortsätter:

– Alla måste ut och arbeta för att vi ska kunna försörja den åldrade befolkningen. Det här bådar inte gott för ekonomin på längre sikt.

Kan vara positivt för klimatet

Men så var det detta med klimatet.

– I den här studien räknar man inte med klimatfrågan, dock nämns det att det är bättre utsikter för klimatet om vi är färre på jorden. Så det finns positiva utfall av den här utvecklingen.

Livia Oláh har ytterligare en framtidsspaning som kan påverka:

– Ingen kan förutse hur den ökande digitaliseringen kommer påverka den ekonomiska utvecklingen, som kanske kan balansera ut åldrandets effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.