Det bästa sättet för att minska riskerna vid prissänkningar på bostadsmarknaden är att betala av lånet. Görs inte det kan bostadsägare drabbas av en stor skuld vid påtvingad försäljning. Foto: Pressbild/SBAB, TT

Experten: Så slipper du bli skuldsatt vid prisfall på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Det bästa sättet för att minska riskerna vid prissänkningar på bostadsmarknaden är att betala av lånet. Görs inte det kan bostadsägare drabbas av en stor skuld vid påtvingad försäljning.

Med höga bostadspriser kommer också stora lån för många köpare. Är en bostadsägare tvungen att sälja sin bostad kan en skuld som är svår att skaka av sig bildas om bostaden är värd mindre än vid köpet. Skilsmässa, dödsfall eller att månadskostnaderna blir för höga när räntan höjs är bara några anledningar till att man kan tvingas sälja.

I exempelvis USA kan banken få huset och vips så är låntagaren skuldfri. Där tar bankerna smällen. I Sverige hålls individerna som lånar ansvariga och de kan vid en försäljning både bli utan hus och ha en stor skuld till banken.

Går att minska riskerna

Men enligt Emma Persson, boendeekonom på banken SBAB, finns det saker låntagare själva kan göra för att minska risken att bli skuldsatta.

– Man kan minska sin skuld. Det gör man genom att amortera, att betala av skulden, säger Emma Persson.

Betalas skulden av allt eftersom blir andelen av husets värde som är lånat mindre.

– Då uppstår ett utrymme som gör att du kan ta höjd för prishöjningar, inkomstsänkningar och blir mindre påverkad av såna situationer. Det gör också att du sänker dina boendekostnader på sikt, säger Emma Persson.

Går värdet ned 300.000 kronor och samma summa har betalats av på lånet blir det helt enkelt ingen skuld kvar vid en försäljning.

– På en normal bostadsmarknad så kan bostadspriserna pendla lite grann. Jag tror inte att det handlar om några chockartade sänkningar, men att ha utrymme i sin ekonomi för 10–20 procents nedgång, det kan absolut vara rimligt att räkna med, säger Emma Persson.

Problem vid försäljning

Att titta för mycket på historien kan bli vanskligt, om syftet är att göra en vinst på sin bostad.

– Det är väldigt lätt att titta på andra som gjort stora vinster och tänka att det kommer jag också att göra, men det finns inget bombsäkert investeringsalternativ och det är inte bostadsmarknaden heller, säger Emma Persson.

Det är just vid försäljning som sänkta priser på bostadsmarknaden kan bli ett problem.

– Bor man kvar i sin bostad och betalar sina räntor och amorteringar så berörs man egentligen inte så mycket av den här prisjusteringen.

– Om man ska köpa bostad idag ska man inte göra det med tron att priserna med säkerhet kommer att stiga. Man ska göra det med syfte att bo där och kunna bo där ganska lång tid, säger Emma Persson.

Mer om risken för bostadsbubbla i programmet Vetenskapsstudion denna vecka – lördag 14/10 från klockan 9 på SVT Play, eller måndag 9/10 på Kunskapskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.