Utanför Piteå byggs just nu Europas största vindkraftspark. På ett och ett halvt år reste man 179 stycken turbiner. Foto: Anders Westergren/Svevind

Experten: ”Vindkraften kan öka till 50 procent”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en vindkraftsboom i Sverige. Ny teknik och ett sug efter gröna investeringar har gjort att antalet vindkraftsparker ökar för varje år.

Under enstaka stormiga dagar den här vintern har vindkraften stått för lika stor del av den svenska energiproduktionen som kärnkraften, omkring trettio procent.

– Det är det billigaste kraftslaget i dag och Sverige är ett av de länder i Europa som har den största utbyggnaden för tillfället, säger Sandra Grauers Nilsson som är chef för Vattenfalls landbaserade vindkraft.

50 procent vind

Den statliga energimyndigheten har målat upp ett antal scenarier över hur landets elproduktion kan se ut omkring 2040 om den uteslutande drivs med förnyelsebara källor.

I ett av dem räknar man med att vindkraften vid det laget kan stå för omkring hälften av den energi som krävs, omkring 90 TWh.

Enligt Fredrik Lundström, forskningshandläggare på myndigheten, är det fullt tänkbart att nå dit inom 20 år.

– Ja, det är det i allra högsta grad, vi har ju redan byggt väldigt mycket, samtidigt som det är väldigt många investeringar på gång i norra Sverige, säger han.

Fortare än väntat

Och faktum är att vi snart har kommit halvvägs dit. Branschen räknar med att vindkraften redan om tre år kommer att stå för en tredjedel av all el som produceras i Sverige, inte bara under enstaka dagar – utan på årsbasis.

– Ja allting pekar ju på att vi ligger i den storleksordningen omkring 2023, säger Sandra Grauers Nilsson på Vattenfall.

Har det gått fortare än du trodde?

– Ja, det har det gjort. Det har nog gott fortare än alla förväntade sig.

Se Vetenskapens värld ”Energirevolutionen” på SVTplay eller på måndag den 6 april, SVT2 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.