Extrem torka i Grekland. Ny forskning visar att extremväder kan påskynda klimatförändringen. Foto: Marcel van Oijen

Extremväder förvärrar klimatförändring

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljor, långvarig torka, häftiga skyfall och vilda stormar blir vanligare när jorden värms upp. Men ny forskning visar att extremt väder också driver på klimatförändringen.

I början på veckan dödades sex personer och 30 000 familjer blev hemlösa då den tropiska orkanen Utor slog till mot Filippinerna med full kraft. Både Asien och Europa upplever extremvärme och nu i augusti sprängde Österrike för första gången 40-gradersvallen.

Ond spiral

Den här typen av extrema väderhändelser kommer sannolikt att bli allt vanligare i takt med att den globala uppvärmningen ökar. Och det riskerar att skapa en ond spiral. I tidskriften Nature visar forskare nu att extrema väderhändelser också bidrar till att förvärra klimatförändringarna.

– Extrema väderhändelser har stor effekt på hur mycket koldioxid som jordens ekosystem förmår ta upp från atmosfären. Extremhändelserna minskar upptagningsförmågan med 11 miljarder ton koldioxid varje år, säger forskaren Markus Reichstein vid Max Planckinstitutet i Jena.

Väder har stor påverkan

11 miljarder ton koldioxid motsvarar ungefär en tredjedel av den mängd koldioxid som släpps ut varje år. De extrema väderhändelserna har alltså en mycket stor påverkan på jordens ekosystem och deras förmåga att lagra kol i form av kolhydrater.

Alla levande växter bidrar till att begränsa växthuseffekten genom att de under fotosyntesen omvandlar luftens koldioxid till kolhydrater som lagras i växterna och marken. På så sätt hjälper växterna till att minska mängden växthusgaser i atmosfären.

För att kunna avgöra hur skogar och växter påverkas av extremväder tog forskarna hjälp av bland annat satellitbilder. Sedan undersökte de hur stor tillväxten av biomassa var i olika ekosystem, och hur den förändrades av extrema väderhändelser. Mellan åren 1982-2011 inträffade över två hundra sådana extremfall.

– Vi har upptäckt att skogen är särskilt känslig, där minskar upptagningsförmågan mest. Och det är torka, inte extrem hetta, som är det största problemet för kolbalansen, säger Markus Reichstein.

Skogen känslig

Det finns flera skäl till varför skogen är särskilt känslig, så att skador på skogen ger störst effekt på kolbalansen. Skogen lagrar mycket kol, av det enkla skälet att det finns mer biomassa per kvadratmeter i en skog än vad det finns på en åker eller en grässlätt. Skogar återhämtar sig också betydligt långsammare än många andra ekosystem efter bränder och kraftiga stormar.

Forskarna planerar nu ytterligare studier för att förstå mer om vilka effekter extrema väderhändelser kan få. De tror att konsekvenserna kan bli stora.

– När extremväder gör att jordens ekosystem inte kan ta upp lika mycket kol fortsätter koldioxidhalterna i atmosfären att stiga. Det kan resultera i att det blir ännu vanligare med extremt väder. Det blir en självförstärkande effekt, säger Markus Reichstein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.