Få provrörstvillingar minskar risker

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har lyckats bäst i världen med att få ner antalet tvillingfödslar vid provrörsbefruktningar. På så sätt har riskerna för både mamma och barn minskat kraftigt.

Tvillingar eller ännu större barnkullar har länge varit mer eller mindre synonymt med in vitro fertilisering (IVF), provrörsbefruktning. Men tvillingfödsel innebär högre risker både för mamman och barnet.

Svenska forskare presenterade vid en internationell fertilitetskonferens i Stockholm på måndagen en modell som minskat tvillingfödslarna efter IVF från 35 procent 2000 till 4,6 procent 2008. Då samma höga födelsetal behållits gör det Sverige till världsbäst.

– Det är en dramatisk förbättring, säger Karl-Gösta Nygren, docent och fertilitetsexpert på Sophiahemmet.

Färre dödfödda

Forskare vid Uppsala Universitet har studerat över 3 000 embryoåterföringar och kommit fram till ett antal variabler som är avgörande för att i förväg bedöma hur framgångsrik en graviditet och födsel blir.

Modellen visar sannolikheten att bli gravid med ett eller två embryon och risken att få tvillingar. Man har sett att färre tvillingfödslar inneburit en kraftig minskning av för tidigt födda och att IVF-barnens födelsevikt ökat rejält. Även antalet dödfödda barn har minskat med 58 procent.

Personnummer hjälpte

Den svenska traditionen att föra register och det faktum att vi har personnummer har varit viktigt för den svenska metodens framgång säger Jan Holte, läkare och ansvarig för forskning vid Linnékliniken i Uppsala.

– Vi började tidigt följa upp IVF-barnen och kunde jämföra med vanliga barn. Vi gör ju något som man inte har gjort tidigare under mänsklighetens historia så man vill ju ha koll på barnen.

Han hoppas nu att metoden ska sprida sig även till andra länder.

– När man kan visa de här siffrorna på att det är så pass ökade risker med tvillinggraviditeter, att det inte bara är gulligt och fint, kan det här synsättet på IVF sprida sig till hela världen, säger Jan Holte.

Linnéa Hallberg/TT

Fakta: IVF

In vitro fertilisering (IVF) är ett sammantaget namn på olika metoder för provrörsbefruktning.

IVF innebär att ett eller flera ägg hämtas från kvinnans äggstockar och befruktas med mannens spermier. Sedan förs ett, ibland två, befruktade ägg tillbaka till livmodern. Provrörsbefruktning görs också i samband med äggdonation och ibland även vid spermiedonation.

1978 föddes det första provrörsbarnet i England.

1982 föddes Sveriges första provrörsbarn.

Sedan dess har omkring 45 000 svenska barn fötts efter provrörsbefruktning.

I hela världen har över 4 miljoner barn fötts.

I Sverige används SET-metoden, att sätta in ett embryo, i cirka 75 procent av alla provrörsbefruktningar.

Källa: European society of human reproduction and embryology

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.