Foto: TT

Fårfäll skydd mot astma

Uppdaterad
Publicerad

Nyfödda som sov på fårskinn fick astma och allergisnuva i mindre utsträckning än andra. Det visar ny forskning.

Fårskinn är inte bara varma och mysiga. Det ulliga är också en utmärkt plats för mikroorganismer som kan hjälpa barn utveckla ett starkare immunförsvar. I alla fall enligt tyska forskare som presenterar nya resultat i dag.

Stärkande smuts

Barn på landet som växer upp i närheten av djur drabbas i mindre omfattning av astma och allergisnuva, jämfört med barn som växer upp i stadsmiljö. Det har tidigare forskning tydligt visat. Om man utsätts för allergiframkallande ämnen och mikroorganismer under sina första månader i livet kan kroppen reagera genom att utveckla motståndskraft – vilket minskar risken för exempelvis astma och allergisnuva längre fram i livet.

Men vad händer om man kan skapa liknande miljö trots att man bor i stan?

– Vi letade efter en bondgårdslik miljö och tänkte på de skinnfällar som är populära bland småbarnsföräldrar, säger Christina Tischer, allergiforskare vid det välrenomerade Helmholtz Institut i München.

Överraskande resultat

Under slutet av 90-talet frågade man nyblivna föräldrar i München och Leipzig om deras nyfödda bebisar sov på djurfällar, främst fårskinn berättar Christina Tischer.

När frågan ställdes var man egentligen intresserad av en möjlig koppling till plötslig spädbarnsdöd – inte astma. Att det fanns en astma- och allergisnuveskyddande effekt kom som en överraskning när man analyserade resultaten på nytt i år.

Bondgård i miniatyr

Det visade sig att bebisar som fick ligga på djurfällar mellan födseln och tre månaders ålder drabbades av bronkit, astma och i viss mån allergisnuva i mindre utsträckning.

– Tidigare studier har visat att en tvättad djurfäll snabbt fylls med mikroorganismer igen, en miljö inte helt olik en bondgård, säger Christina Tischer.

Mer forskning krävs

– Det är för tidigt att säga om fårskinn är bra eller dåliga från allergisynpunkt, säger Magnus Wickman, barnallergiläkare och professor vid Karolinska Institutet. De nya resultaten ska i nuläget främst ses som vägledande för framtida forskning.

Enligt honom är resultaten spännande och det finns inte något som direkt talar emot dem, men eftersom den ursprungliga frågeställning inte handlade om astma utan om plötslig spädbarnsdöd måste resultaten tolkas med extra försiktighet.

Nästa steg för de tyska forskarna blir att analysera liknande register från Berlin och Amsterdam.

– Dessa register innehåller mer information, säger Christina Tischer, dessa analyser kommer att bli mer detaljerade.

Hur starkt skydd mot astma man egentligen får av att tillbringa sin första tid i livet på ett ulligt fårskinn får framtiden utvisa.

Forskarna har följt 2411 barn från födseln till tio års ålder.

Av dessa låg 55% på djurfällar som bebisar.

Barn som låg på djurfällar hade utvecklat astma vid sex års ålder i mindre utsträckning än andra.

Sambandet är extra starkt för föräldrar med egen allergi och för föräldrar med hög utbildning. Det finns med andra ord livsstilfaktorer som kan ha påverkar delar av resultatet.

Studien utfördes av forskare vid Helmholtz Institut, German Research Center for Environmental Health http://www.helmholtz-muenchen.de/en/news/index.html

Resultaten presenterades vid European Respiratory Society International Congress http://www.erscongress.org/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.