Har hittats i importerat fågelkött. Foto: Christof Stach/AP

Farlig gen spreds – kan slå ut antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

En gen som ger bakterien motståndskraft mot den ”sista” sortens antibiotika har spridits över världen.– Det är allvarligt, säger Pernilla Lagerbäck, forskare i antibiotikaresistens på Uppsala Universitet till SVT Nyheter.

Genen som kallas mcr-1 hittades hos människor, svinkött och fågelkött i Kina i november. Det som gör den speciell är att genen står emot polymyxin, den sista antibiotikagruppen som bakterier inte utvecklat resistens emot.

Den vanligaste formen av Polymyxin marknadsförs som Colistin, en antibiotika som utvecklades redan på 1950–talet.

”Köps hinkvis”

Varje år använder det kinesiska jordbruket omkring 12.000 ton Colistin och enligt tidskriften New Scientist har genen med största sannolikhet utvecklats där.

–  I bland annat Kina kan man köpa hinkar med Colistin till en låg kostnad. Antibiotikan blandas sedan ut med djurfoder, säger Pernilla Lagerbäck.

Resistensgenen sitter i en så kallad plasmid, en DNA–slinga, som gör att genen lätt kan förflytta sig mellan olika bakterier. Enligt New Scientist innebär spridningen att antibiotika mot bakterier som kan  orsaka infektioner i magen, urinblåsan och blodet därför kan bli verkningslösa .

Otto Cars, professor och grundare av React, ett internationellt nätverk mot antibiotikaresistens, beskrev upptäckten som ”ett mardrömsscenario” och befarade en snabb spridning över världen. Nu visar det sig att genen redan är spridd.

Hittades i Danmark

Frank Aarestrup, professor vid Danmarks Tekniske Universitet började leta efter genen i en dansk databas och har nu hittat den, dels i ett prov som togs från en dansk patient som hade en blodinfektion tidigare i år, dels i fem prover från fågelkött som hade importerats från Tyskland mellan 2012 och 2014.

Aarestrup säger till New Scientist att det är oklart om fåglarna fötts upp i Tyskland eller någon annan stans. Genen har ännu inte hittats i Nordamerika, men nu ska databaser i USA kartläggas för att leta efter förekomst även där. Colistin är dock ovanligt i djurfoder i Nordamerika.

Globalt problem

Överanvändning av antibiotika är ett globalt problem och en av den främsta orsaken till att allt fler bakterier blir resistenta. FN:s hälsoorgan WHO varnade redan 2012 för att överanvändning av Colistin kan spä på antibiotikaresistensen.

Indien pekas tillsammans med Kina ut som ett problemland för antibiotikaresistens, eftersom antibiotikaanvändningen är utbredd och myndigheternas krontroll bristfällig. I Indien förekommer Colistin i läkemedel som ges till människor.

– Om mcr-1 finns i Indien är det katastrof, säger Abdul Ghafur, läkare på ett sjukhus i Chennai till New Scientist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.