Ett företag i Uppland får stöd för att ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, en ätlig variant av den blommande ärtväxten. Foto: TT

”Blommig korv” får stöd från staten

Uppdaterad
Publicerad

Färs på syrsor och mjölmask, ”ädelost” av bönor eller korv tillverkad av lupiner? Detta är exempel på produkter som i framtiden kan hamna på hyllorna i svenska matbutiker. Det tror statliga Vinnova, som nu satsar på klimatsmart svensktillverkat protein.

Att kött- och mejeriprodukter inte är långsiktigt hållbara källor till världens växande behov av protein är väl känt. Inte nog med att det går åt enorma mängder vatten och foder för att föda upp djur som efter slakt eller mjölkning bara kan mätta ett fåtal – animalieproduktion orsakar också nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser.

Jakten på mer miljövänliga alternativ bedrivs därför allt mer intensivt jorden runt.

Statligt stöd till prototyper

I Sverige tar nu den statliga innovationsmyndigheten Vinnova ett litet steg i den riktningen. I en satsning på klimatsmarta proteiner bidrar Vinnova med en halv miljon kronor vardera till femton olika projekt som ska ta fram ätbara prototyper från svenska råvaror. Målet är att på sikt hitta klimatsmarta, och förhoppningsvis välsmakande, alternativ som kan ersätta konventionella kött- och mejerivaror på våra tallrikar.

– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson som är ansvarig för satsningen på Vinnova.

Bland de utvalda projekten finns en del intressanta och annorlunda livsmedel.

Korv från blomfrön

Ett företag i Uppland får stöd för att ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, en ätlig variant av den blommande ärtväxt som på försommaren brukar växa längs många svenska vägar. Det verkar inte finnas någon hejd på allt vad dessa proteinhaltiga frön kan användas till: dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.

Industriella rester

Ett annat projekt kopplat till Chalmers i Göteborg ska ta fram en biomassa med protein från jäst, fisk och alger. Det ”hållbara” är att råvarorna helt eller delvis ska komma från industriella restprodukter och biflöden.

Ytterligare exempel på matprojekt som får statligt stöd är mjölmask som föds upp på vegetabiliska matrester, en delikatessråvara baserad på musslor som kan vidareförädlas till bland annat smörgåspålägg, skyr (isländsk yoghurt) tillverkad av raps i stället för mjölk, ädelost-tofu av svenska åkerbönor, sportnutritionsdryck på blåmusslor samt ”biff” tillverkad av gråärtor, en gröda som hittills mest använts som djurfoder.

För att dessa livsmedel, eller åtminstone något av dem, ska falla konsumenterna på läppen är det förstås viktigt att det smakar gott. Även detta verkar Vinnova ha tänkt på.

Smaktävling

I november är det provsmakning i Sveriges gastronomiska högborg Grythyttan, där kunniga kockar kommer att anrätta de annorlunda råvarorna enligt konstens alla regler.

De färdiglagade bidragen ska bedömas av en jury bestående av bland annat gourmetkrögare och matkreatörer. De vinnande prototyperna får sedan möjlighet att söka ytterligare Vinnova-investeringar på upp till två miljoner kronor för att vidareutveckla prototyperna till färdiga produkter.

Produkter som snart kan finnas på en tallrik nära dig. Kanske.

Vinnovas satsning på protein

Följande projekt får statlig finansiering med en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper som ska testätas i höst:

  • Nordvara och OpenEye ska göra dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass av ärtväxten lupin.
  • Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet ska göra en vegansk skyr (isländsk yoghurt) från rapsrester i stället för mjölk.
  • Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik ska ta fram en proteinrik biomassa från jäst, fisk och alger. Råvarorna ska helt eller delvis komma från industriella biflöden.
  • SP Sveriges tekniska forskningsinstitut ska utveckla en produkt som baserar sig på protein från mjölmask som föds upp på vegetabiliska matrester.
  • Mögelmat AB ska utveckla av en svensk version av indonesisk tempe där sojabönan byts ut mot gula ärtor.
  • SP Sveriges tekniska forskningsinstitut ska utveckla Shark, en delikatessprodukt baserad på musslor.
  • SP Sveriges tekniska forskningsinstitut ska ta fram  Smat, en prototyp där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött.
  • Tebrito AB ska raffinera mjölmask till proteinpulver och med denna proteinråvara ta fram livsmedelsprototyper.
  • JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB, ska ta fram en ädelostliknande produkt baserad på svenskodlade bönor som efterliknar mögelostar som gorgonzola och danablu.
  • Eicorn AB ska skapa en sportnutritionsprodukt genom att smak- och luktkaraktärisera musslor till proteinkakor eller proteindryck.
  • Åse-Glass AB ska utveckla ett mellanmål gjort av bondbönor.
  • Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan, ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.
  • Lantmännen agroetanol AB ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel.
  • SP Sveriges tekniska forskningsinstitut ska ta fram Smartgrillers, en vegetarisk grillprodukt från biprodukter av protein och grödor som odlas i Sverige.
  • Hakuna mat AB ska utveckla en nyttig, formbar färs baserad på syrsor och mjölmask som är konkurrenskraftig med kött.

Källa: Vinnova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.