Att kött- och mejeriprodukter inte är långsiktigt hållbara källor till världens växande behov av protein är väl känt. Inte nog med att det går åt enorma mängder vatten och foder för att föda upp djur som efter slakt eller mjölkning bara kan mätta ett fåtal – animalieproduktion orsakar också nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser.
Jakten på mer miljövänliga alternativ bedrivs därför allt mer intensivt jorden runt.
Statligt stöd till prototyper
I Sverige tar nu den statliga innovationsmyndigheten Vinnova ett litet steg i den riktningen. I en satsning på klimatsmarta proteiner bidrar Vinnova med en halv miljon kronor vardera till femton olika projekt som ska ta fram ätbara prototyper från svenska råvaror. Målet är att på sikt hitta klimatsmarta, och förhoppningsvis välsmakande, alternativ som kan ersätta konventionella kött- och mejerivaror på våra tallrikar.
– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson som är ansvarig för satsningen på Vinnova.
Bland de utvalda projekten finns en del intressanta och annorlunda livsmedel.
Korv från blomfrön
Ett företag i Uppland får stöd för att ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, en ätlig variant av den blommande ärtväxt som på försommaren brukar växa längs många svenska vägar. Det verkar inte finnas någon hejd på allt vad dessa proteinhaltiga frön kan användas till: dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.
Industriella rester
Ett annat projekt kopplat till Chalmers i Göteborg ska ta fram en biomassa med protein från jäst, fisk och alger. Det ”hållbara” är att råvarorna helt eller delvis ska komma från industriella restprodukter och biflöden.
Ytterligare exempel på matprojekt som får statligt stöd är mjölmask som föds upp på vegetabiliska matrester, en delikatessråvara baserad på musslor som kan vidareförädlas till bland annat smörgåspålägg, skyr (isländsk yoghurt) tillverkad av raps i stället för mjölk, ädelost-tofu av svenska åkerbönor, sportnutritionsdryck på blåmusslor samt ”biff” tillverkad av gråärtor, en gröda som hittills mest använts som djurfoder.
För att dessa livsmedel, eller åtminstone något av dem, ska falla konsumenterna på läppen är det förstås viktigt att det smakar gott. Även detta verkar Vinnova ha tänkt på.
Smaktävling
I november är det provsmakning i Sveriges gastronomiska högborg Grythyttan, där kunniga kockar kommer att anrätta de annorlunda råvarorna enligt konstens alla regler.
De färdiglagade bidragen ska bedömas av en jury bestående av bland annat gourmetkrögare och matkreatörer. De vinnande prototyperna får sedan möjlighet att söka ytterligare Vinnova-investeringar på upp till två miljoner kronor för att vidareutveckla prototyperna till färdiga produkter.
Produkter som snart kan finnas på en tallrik nära dig. Kanske.