Fästingbett kan ge köttallergi

Uppdaterad
Publicerad

Fästingbett kan ligga bakom köttallergi. Det anser två överläkare som studerat sambandet.

Nässelutslag, rodnad och svullnad i ansiktet och magsymptom som illamående, diarré och buksmärtor är några av de symptom som patienter som kommit in till Södersjukhuset har drabbats av efter att ha ätit rött kött.

– Vi har nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi kopplad till fästingbett, säger överläkare Maria Starkhammar vid Södersjukhuset till Dagens Nyheter.

Andningssvårigheter och blodtrycksfall

Nästan hälften av patienterna som kommit in till Södersjukhuset har även drabbats av andningspåverkan och blodtrycksfall – anafylaxi, som är den svåraste formen av en allergisk reaktion.

Enligt Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska sjukhuset, är kolhydraten alpha-gal boven. Fästingen bär på den och den som blir biten riskerar att utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal som finns i djurkött men inte hos människor.

Fördröjd reaktion

Men diagnosen köttallergi är svår att ställa.

– Ofta misstänker varken patient eller läkare att det rör sig om köttallergi.Kött är något man har ätit i hela sitt liv och förutom att man inte får symtomen varje gång man äter kött så är reaktionen till skillnad från andra allergiska reaktioner fördröjd, säger Maria Starkhammar.

Köttallergi

* Det vanligaste symptomet är nässelutslag. Rodnad och svullnad i ansiktet, munhåla/svalg och magproblem är andra reaktioner.

* Patienten kan också få svåra allergiska reaktioner, anafylaxi, som i värsta fall kan vara livshotande.

* Den första reaktionen kommer vanligtvis under sommar eller höst, och ofta nattetid.

* Symptomen kommer först mellan två till sju timmar efter att patienten har ätit kött och inte nödvändigtvis varje gång patienten har ätit kött.

* Den som är drabbad bör avstå från att äta kött från ko, gris, lamm och vilt. Köttallergiker tål dock fågel, fisk och nästan alltid mjölk.

* Vid en reaktion behöver den drabbade akutmedicin i form av antihistamin- och kortisontabletter, samt vid behov adrenalinpenna.

Källa: Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.