Nässelutslag, rodnad och svullnad i ansiktet och magsymptom som illamående, diarré och buksmärtor är några av de symptom som patienter som kommit in till Södersjukhuset har drabbats av efter att ha ätit rött kött.
– Vi har nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi kopplad till fästingbett, säger överläkare Maria Starkhammar vid Södersjukhuset till Dagens Nyheter.
Andningssvårigheter och blodtrycksfall
Nästan hälften av patienterna som kommit in till Södersjukhuset har även drabbats av andningspåverkan och blodtrycksfall – anafylaxi, som är den svåraste formen av en allergisk reaktion.
Enligt Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska sjukhuset, är kolhydraten alpha-gal boven. Fästingen bär på den och den som blir biten riskerar att utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal som finns i djurkött men inte hos människor.
Fördröjd reaktion
Men diagnosen köttallergi är svår att ställa.
– Ofta misstänker varken patient eller läkare att det rör sig om köttallergi.Kött är något man har ätit i hela sitt liv och förutom att man inte får symtomen varje gång man äter kött så är reaktionen till skillnad från andra allergiska reaktioner fördröjd, säger Maria Starkhammar.