Sluta tvätta dina kläder i skonsamma tvättprogram – om du vill vara snäll mot miljön. Det menar en brittisk forskargrupp som har studerat hur mycket mikroplaster som olika tvättprogram släpper ut, rapporterar The Guardian. Genrebild. Foto: TT

Studie: Skonsamma tvättprogram släpper ifrån sig mer mikrofibrer

Uppdaterad
Publicerad

Sluta tvätta dina kläder i skonsamma tvättprogram – om du vill vara snäll mot miljön. Det menar en brittisk forskargrupp som har studerat hur mycket mikroplaster som olika tvättprogram släpper ut, rapporterar The Guardian.

Fintvätt? Nja, snarare fultvätt. Det menar i alla fall forskare vid Universitetet i Newcastle som genom en rad tester upptäckt att kläder i genomsnitt släpper ifrån sig 800 000 fler mikrofibrer vid skonsamma tvättprogram än vid standardprogram, enligt en ny studie publicerad i tidsskriften Environmental Science & Technology.

– Resultatet var överraskande. Man kan tänka sig att skonsamma program skyddar kläderna och leder till att mindre mikroplatser släpps ut, men vår studie visar motsatsen, säger professor Grant Burgess, marin mikrobiolog, som ledde forskningen, till The Guardian.

”Vattnet drar med sig polyesterfibrer”

Upptäckten går emot tidigare antaganden om att standardprogram, där en mindre mängd vatten används än vid fintvätt, släpper ut mer mikrofibrer i avloppsvattnet. Tidigare har man trott att mängden mikroplaster som släpps ut har med hur snabbt maskinen snurrar att göra. I stället verkar den avgörande faktorn vara mängden vatten, enligt studien.

– Vid en större mängd vatten, kommer kläderna att slås runt mer (i maskinen) än vid en mindre mängd. Vattnet tränger sig igenom kläderna och drar med sig polyesterfibrer från textilierna, säger Burgess.

För att få fram resultatet gjorde forskarna en rad tester med svarta tröjor i polyester, både labbtester i maskiner som liknar vanliga tvättmaskiner, men även tester i riktiga tvättmaskiner på forskningscentret Procter & Gamble. Bland annat har man testat olika mängd vatten, temperaturer, tidslängd och rotationshastighet.

Forskare: Hittat mikroplast i sälar

– Forskningen är viktig eftersom den hjälper oss att identifiera hur mikrofibrer når den marina miljön, säger professor Tamara Galloway, ekotoxikolog vid Universitetet i Exeter, som dock inte deltog i studien.

Hon fortsätter: 

– Vi har hittat mikroplaster i de flesta havsdjur vi studerat, däribland sköldpaddor, sälar och delfiner. Mikrofibrer är den typ av mikroplast som vi stöter på oftast. Även om vi inte kan säga säkert vad hälsoeffekterna vid ett intag är, bör vi prioritera en minimal exponering för att skydda den marina miljön och näringskedjan.

Varje år producerar klädindustrin över 42 miljoner ton syntetfibrer. De allra flest, cirka 80 procent, används för att tillverka klädesplagg av polyester. Tidigare tester har visat att tvättning av syntetisk föremål kan släppa ifrån sig mellan 500 000 till sex miljoner mikrofibrer per tvätt, skriver The Guardian.

Så gick det till:

Forskningsteamet använde en tergotometer – en anordning som består av åtta små tvättkärl, som ofta används för att testa tvättmedel.

De testades skillnader i vattenvolym, rotationshastighet, temperatur och tid, samt använde ett digitalt färgavbildningssystem som kallas DigiEye för att beräkna mängden utsläppta mikrofiber.

Därefter replikerade man experimentet i riktiga tvättmaskiner och tvättade kläder med ett skonsamt tvättprogram på forskningscentret Procter and Gamle, ett företag som äger flera tvättmedelsvarumärken, samt sponsrar studien.

Källa: Importance of Water-Volume on the Release of Microplastic Fibers from Laundry

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.