Spela klippet för att se hur en zombiebrand bröt ut i Alaska 2016. Foto: Carl Churchill, Woodwell Climate Research Center & Fredrik Sandberg, TT

Fler zombiebränder efter varma somrar

Uppdaterad
Publicerad

Bränder som härjar på sommaren och återuppstår året efter kallas för zombiebränder. Nu varnar forskare för att stigande temperaturer gör att bränderna lättare kan ta fart igen. Se en zombiebrand i klippet.

Övervintrande bränder, eller zombiebränder, uppstår på sommaren och fortsätter glöda under marken på vintern. Sedan tar de tar fart igen på våren.

Idag är inte zombiebränder särskilt vanliga, men nederländska forskare varnar för att vi kan se fler övervintrande bränder som en följd av klimatförändringar. De har tittat på alla bränder i Alaska och nordvästra Kanada mellan 2002 och 2018. 

Klimatkrisen

Resultatet visar att de övervintrande bränderna stod för 0,8 procent av den totala brandytan. Vissa år stack ut, 2008 stod zombiebränderna för 38 procent av den totala uppbrända skogen i Alaska, där 13 700 hektar skog gick förlorad. 

Torka främsta faktorn

Forskarna ser att övervintrande bränder gynnas av att det blir varmare. Stigande temperaturer leder till torka, vilket kan bidra till större skogsbränder som brinner under längre perioder. 

Hur djupt ner i de organiska markskikten bränderna glöder spelar också roll, då de bränder som brann djupast i Alaska och Kanada också övervintrade i högre utsträckning. 

– Det som först och främst styr bränderna är hur torrt det är. Trots allt krävs det väldigt mycket för att man ska få en brand som hänger kvar över vintern. Det krävs en viss typ av terräng med tillräckligt tjock packe av organiskt material i jorden som blir torr nog, säger Anders Granström som är brandforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Ovanligt i Sverige

Anders Granström berättar att det finns enstaka fall i Sverige som kan vara exempel på övervintrande bränder, men att det är ovanligt. 

– I Sverige är det inte sannolikt med övervintrande bränder eftersom det görs ett gediget eftersläckningsarbete för att bli kvitt kvarhängande glödbrand. Vi har också mer brutet landskap och mindre av den typen av mark som är gynnsam för glödbranden. Är det mycket snö fuktar även den upp marken och kan släcka glöden under snösmältningen. Man ska dock vara medveten om att det här fenomenet finns och kan inträffa i Sverige, säger Anders Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet