Just nu finns extra goda chanser att få se såna här himlaspektakel. Foto: Scanpix

Flera stjärnfall på natthimlen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns det extra goda chanser att få se stjärnfall. Upp emot hundra stjärnfall i timmen sker nu när jorden passerar igenom spåren av en gammal asteroid.

Vid den här tiden varje år stöter jorden på meteorsvärmen Geminiderna. Maria Sundin, astronom på Göteborgs universitet, tipsar om att det finns goda chanser att få se spektakulära stjärnfall.

Vad kommer vi få se?

– Ja, om man går ut i den vackra vinternatten så har man chans att få se upp emot 100 stjärnfall varje timme.

När och var är chanserna som bäst?

– Under natten till Lucia, och natten därefter så når stjärnfallen sitt maximum. Och chanserna är lika goda i hela landet, förutsatt att vädret är klart förstås.

Vad är egentligen ett stjärnfall?

– Det är små gruskorn – i det här fallet resterna av en asteroid som passerade förbi här för längesen – som kommer in i atmosfären och brinner upp. Och med den här meteorsvärmen ser det för oss här på jorden ut som att de kommer från stjärnbilden Gemini (Tvillingarna reds.anm.) och därför kallas de för Geminiderna.

Så, måste man titta just mot den stjärnbilden?

– Nej, även om centrum för meteorsvärmen ligger i den riktningen så kan stjärnfallen kan dyka upp nästan var som helst på himlen.

Ser man en stjärna falla så får man önska sig något heter det ju. Kommer du att göra det nu?

– Ja det måste man ju passa på att göra, så här nära jul och allt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.