Snart hoppas Folkhälsomyndigheten kunna ha tillgång till ett tillförlitligt antikroppstest för covid-19. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten utvärderar antikroppstester för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Fyra olika analysmetoder som ska visa om någon varit sjuk i covid-19 ska jämföras och kontrolleras, med förhoppningen att hitta ett säkert test som når upp till Folkhälsomyndighetens krav. Men masstester för befolkningen kommer att dröja.

I veckan började Folkhälsomyndigheten samla in blodprover för att utvärdera kvaliteten på några av de analysmetoder som idag finns tillgängliga för att mäta antikroppar mot det nya coronaviruset. Det skulle kunna visa på vilka som haft viruset, och därför kan tänkas ha en viss immunitet mot det. 

400 prover från olika laboratorier i Sverige och ytterligare 400 blodprover från bloddonatorer ska analyseras varje vecka för att se om något av de fyra testmetoderna håller måttet.   

– På KTH har de en intressant metod och sedan finns det ju olika kommersiella kit med varierande känslighet, men vi behöver testa brett innan vi vet vilken metod som är lämpligast, säger Karin Tegmark Wisell som är läkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.  

Tillgängligheten är viktig  

Tidigare har det saknats testmateriel för de virusprover som används för att leta efter aktiv smitta, så kallade PCR-tester. Det är något som Folkhälsomyndigheten nu vill undvika med antikroppstesterna.  

– Om vi använder oss av ett test så måste vi kunna få tag på det, säger Karin Tegmark Wisell.   

Sophia Hober är professor i molekylär bioteknik och står bakom en av de testmetoder som nu utreds av Folkhälsomyndigheten.  

– Det känns superkul. Vi är jätteglada att det finns ett så stort förtroende för vår metod, säger Sophia Hober.  

Vårdpersonal ska prioriteras 

Enligt Karin Tegmark Wisell är det främst personal inom vård- och omsorg som kommer att testas, och därefter personer med andra samhällsviktiga funktioner.  

– Vi har ett uppdrag att tillgängliggöra ytterligare testningskapacitet med både PCR- och antikroppstester, men det är inte tal om någon masstestning. Fokus är inte att testa allmänheten generellt, utan att se till att samhällets funktionalitet säkerställs, säger Karin Tegmark Wisell.  

Tidsramen för projektet är oklar 

När i tiden ett antikroppstest kan vara godkänt för användning i Sverige kan Karin Tegmark Wisell inte uttala sig med någon säkerhet.  

– Vi får se allt eftersom vi kör, kunskapsläget förflyttar sig framåt hela tiden och det kommer nya tester. Det måste vara ett test som vi har fortsatt tillgång till och som är tillförlitligt och känsligt, säger Karin Tegmark Wisell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.