Vaccinet ska ges innan barnet är 24 eller 26 veckor, men även äldre barn och deras föräldrar kommer att märka en förbättring, tror Ann Lindstrand. Foto: TT

Barn kan få vaccin mot magsjukevirus

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn i Sverige kan komma att få vaccin mot det så kallade Rotaviruset, som orsakar magsjuka hos små barn. Detta skulle nämligen löna sig för samhället, slår Folkhälsomyndigheten fast.

Omkring 2.000 barn om året blir inlagda på sjukhus på grund av svår magsjuka och i sällsynta fall dör små barn av uttorkning. Men det går att stoppa magsjukeviruset, med ett drick-vaccin som används i både USA, Finland och Norge.

I Jönköping och Stockholm har man redan börjat erbjuda alla nyfödda gratis vaccinering.

”Stor fördel”

Folkhälsomyndigheten har nu utrett om vaccinet borde var en del av det allmänna vaccinationsprogrammet för alla barn som ges på BVC. Slutsatsen är att det samhället skulle få minskade kostnader på 120 miljoner per år.

– Jag tror att det är en stor fördel för barnen i Sverige och för familjerna som till stor del kommer att slippa den här svåra sjukdomen. Jag tror att det blir en vinst för oss alla, säger Ann Lindstrand som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Väl beprövat

Myndigheten kommer att lämna sin rekommendation den 6 februari, sedan är det upp till regeringen att ta beslut i frågan.

Det finns en väldigt ovanlig biverkan av vaccinet som heter tarminvagination, som innebär att en tarmbit hakar upp sig på en annan tarmbit, vilket man upptäckt när man använt vaccinet i andra länder. I USA har man vaccinerat småbarn sedan 2006, och om vaccinet införs i hela Sverige räknar man med mellan ett till sju fall mer per år.

– Den biverkan är mycket mycket ovanlig och går att behandla. Detta är ett väl studerat vaccin i Europa och alla världsdelar och flera hundra miljoner doser har redan givits.

”Friskare omgivning”

Vaccinet ska ges innan barnet är 24 eller 26 veckor, men även äldre barn och deras föräldrar kommer att märka en förbättring, tror Ann Lindstrand.

– Det kommer att spridas mindre magvirus i förskolegrupperna, så även de äldre barnen kommer att märka av en friskare omgivning.

Fakta: Rotavirus

  • Rotavirusinfektion är en mycket smittsam mag-tarminfektion som drabbar i princip alla barn i Sverige en eller flera gånger före fem års ålder. Den innebär en stor sjukdomsbörda för barnen, familjerna och sjukvården. Det finns vaccin som ger ett gott skydd mot rotavirusinfektion och som används i många länder världen över.
  • Rotavirus är den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan sex månader och två år. Viruset utsöndras med avföring och kräkningar, och sprids huvudsakligen från person till person.
  • Ofta börjar besvären med kräkningar och sedan, efter ett par dagar, vattentunn diarré och måttlig feber.
  • Det tar mellan en till tre dagar från det att man har smittats tills man blir sjuk.
  • Rotavirusinfektion går över av sig själv efter fyra till sex dagar. För att förhindra uttorkning är det viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.