Foto: Nicola/Flickr

Föredrar du fett framför socker?

Uppdaterad
Publicerad

Personer med brist i en specifik receptor i hjärnan, MC4R, verkar föredra fet mat i betydligt högre utsträckning än personer där receptorn fungerar normalt.

I en ny brittisk studie söker man svar på frågan om det finns någon underliggande mekanism i hjärnan som gör att vi undermedvetet föredrar olika typer av mat.

Forskarna lät en grupp om tjugo personer äta en maträtt med kyckling och ris. Det personerna inte visste var att olika portioner hade olika mängd av socker och fett, trots att utseende, textur och smak var oförändrad, enligt forskarna.

De såg då att de personer där receptorn MC4R, som tar hand melanocortin, inte fungerade normalt undermedvetet föredrog den fetare maträtten.

– En brist i studien är att det är svårt att veta om det faktiskt inte finns subtila skillnader i maträtterna som försökspersonerna skulle kunna reagera på. Men samtidigt är skillnaden väldigt stor i vad personerna verkade föredra, och det är intressant, säger Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.

Hjälper oss att bli hungriga och mätta

Melanocortin är ett litet protein, en så kallad peptid, som binder till receptorn MC4R i hypotalamus i vår hjärna. Sen tidigare vet man att den spelar en stor roll i vår förmåga att känna hunger eller mättnad, beroende på vilket hormon som skickas till receptorn.

Även om det är relativt ovanligt att den här receptorn inte fungerar som den ska hos människor – ungefär 1-5 procent av överviktiga har brister i den – är den väldigt viktig när vår hjärna ska avgöra om vi bör fortsätta äta eller om vi är mätta. Dessutom verkar det enbart vara en gen som ligger bakom receptorn.

Tidigare har man sett att möss som man har genmodifierat till att ha brister i sin receptor även de föredrar den fetare maten.

– Det är en intressant idé man presenterar: att en av hjärnans viktigaste receptorer när det handlar om hunger och mättnad också kan styra vilken typ av energi som man föredrar. Men det krävs betydligt fler och större studier för att vi ska veta mer exakt hur den här receptorn styr våra matvanor, säger Helgi Schiöth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.