Hör forskare om hur fynden kastar nytt ljus över förhållandet mellan tobak och människan Foto: Todd Cromar/TT

Arkeologiska fynd: Människor använde tobak för 12 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Människor använde tobak redan för drygt 12 000 år sedan. Nya arkeologiska fynd flyttar tobaksbruket flera tusen år bakåt i tiden och kastar ljus över hur tobaken fick kontroll över människan.

Det är amerikanska arkeologer som undersökt tidiga lämningar av ett samlar-jägarfolk i Great Salt Lake Desert i Utah som ligger bakom upptäckten. l undersökningar av en forntida eldstad i öknen hittade de brända frön från tobaksplantor. Hur tobaken använts är oklart, rökts eller tuggats och spottats ut under stjärnorna i vildmarken.

Tillfällig lägerplats

Arkeologerna menar att fynden otvivelaktigt berättar om ett uråldrigt bruk av tobak. Tobaksplantor växte inte naturligt vid platsen där fynden nu gjorts. De har transporterats från växtplatser flera kilometer bort.

– Tobaken har medvetet tagits med av de människor som tillfälligt slog läger på platsen, säger arkeologen Daron Duke.

Upptäckten publiceras i tidskriften Nature Human Behaviour och gör att tobakisternas historia flyttas flera tusen år tillbaka i tiden. De tidigare äldsta fynden är från piprökande människor för omkring 3 000 år sedan. Också det i Nordamerika, där piprökning var en viktig del i ursprungsfolkens kultur och samhälle enligt arkeologer.

Tobakens grepp

– Forskare har antagit att bruket av beroendeframkallande droger har varit en ursprunglig mänsklig aktivitet, kanske som nedärvd drift, säger Daron Duke. De nya fynden bekräftar den bilden och hjälper oss att förstå drivkrafterna bakom den senare odlingen av tobak, bruket av det och den globala spridningen av tobaken.

Tobaksplantan har sitt ursprung på den amerikanska kontinenten, och fördes av Columbus och andra upptäcktsresande till Europa på 1500-talet. Därefter spred sig bruket över Europa och resten av världen. I Sverige nämns tobak första gången i tullräkenskaper år 1601.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.